14. juni 2025
Gullstrupene har endelig konsert igjen!
Vi har brukt våren på å øve inn sanger fra vår egen ungdom, samt noen nyere sanger. Nå gleder vi oss til å presentere disse for dere, og vise frem den sanggleden vi kjenner på hver gang vi øver sammen!
Demenskoret Gullstrupene er et samarbeid mellom Kilden teater og konserthus, Knuden – Kristiansand kulturskole/Kristiansand, KulturRullator, Universitetet i Agder, Kristiansand kommune og Blå Kors.
Dirigent: Solveig Waage
Pianist: Torstein Andersen
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Foajé Kilden
14. juni 2025
Chambers Touring Ltd Presents: JIMMY CARR: LAUGHS FUNNY
Hvis du liker fartsfylte, edgy one-liners, så gjør deg klar til å bli lykkelig. Jimmy Carr skal tilbake på turné med sitt splitter nye show ‘Jimmy Carr: Laughs Funny’.
Jimmy forteller vitser, og vitser er som magneter. Vitser tiltrekker folk, men de kan også frastøte.
Noen mennesker blir frastøtt av Jimmys mørke komedie. Dette showet er ikke for dem.
Men hvis det er den typen ting du liker, så er dette den typen ting du vil like.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Konsertsalen
13. juni 2025
Runar Nørsett Trio kommer tilbake til Kilden!
Etter å ha solgt ut konserten hos oss i 2019, har trioen gitt ut to kritikerroste album. Det siste albumet, «Endless Journey», hvor legenden Randy Brecker bidro på flere spor, har blitt kåret til ett av 2024´s 10 beste europeiske jazzinnspillinger.
På konserten i Kilden vil trioen, som denne gangen er forsterket med flere andre musikere, garantert servere hardtsvingende jazz, melodiøse ballader, halsbrekkende improvisasjoner og massevis av humor og spilleglede!
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
12. juni 2025
Dirigent: Ingunn Korsgård Hagen
Denne konserten er et samarbeidsprosjekt mellom Agder musikkråd, Arendal Kommune, Norsk kulturskoleråd Agder, Universitetet i Agder, Risør kammermusikkfest og Kristiansand Symfoniorkester. Her får de unge vinnerne muligheten til å spille som solister sammen med Kristiansand Symfoniorkester og får videreutviklet seg som utøvere i en profesjonell konsertsammenheng.
Ung klassisk kombineres med Ung komposisjon i samarbeid med Skapia.
Skapia inviterer skolebarn og ungdom over hele landet til å utforske sin musikalske kreativitet gjennom Ung komposisjon. I månedene før konserten vil skoleelever i hele distriktet komponere musikk og sende inn til Skapia. Profjesjonelle komponister lytter gjennom alle innsendte bidrag og velger ut et bidrag fra barnetrinnet og et fra ungdomstrinnet som får fremføre sitt verk sammen med Kristiansand Symfoniorkester.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Konsertsalen
07. juni 2025
Roseslottets jubileumsturné feirer 80 år siden frigjøringen
Utstillingen gir et innblikk i kunstparken Roseslottet på toppen av Holmenkollen i Oslo. Parken består av 300 portretter, malerier, skulpturer og installasjoner som forteller om frihetskampen fra 1940-45 og om verdiene som ble frarøvet oss under okkupasjonen: demokratiet, rettstaten og humanismen.
Historiens ansikter Sentralt i Roseslottet er portrettserien «Historiens ansikter» med tidsvitner fra andre verdenskrig, som Vebjørn Sand de siste årene har reist rundt og møtt og malt. Vi får se Vebjørn Sand møte et lokalt tidsvitne som han skal tegne, og får et innblikk i prosessen bak portrettserien.
Mattemagi med Eimund Sand Eimund Sand tar oss klokka 13:00 med inn i geometriens magiske univers med forestillingen «Mattemagi». Her opplever vi den synlige matematikken og hvordan alt i naturen har geometriske mønstre. I Roseslottet blir universelle verdier, som menneskerettigheter, formidlet gjennom geometriens universelle språk.
Utvalgte verk Utstillingen viser utvalgte originalmalerier og originale geometriske figurer fra Roseslottet. Vi får se helfigurs portretter av kvinner og menn som kjempet for friheten, portretter av tidsvitner og malerier som fungerer som vinduer inn til okkupasjonshistorien. Krigen i Norge blir fortalt på nye og overraskende måter, og Vebjørn Sand kan fortelle om de ulike inspirasjonskildene og teknikkene han benyttet da han malte bildene.
Lokale fortellinger Roseslottet inneholder historier fra hele landet og utstillingen har et ekstra fokus på de lokale fortellingene på hvert sted den besøker.
Støtte Roseslottets turné støttes av Regjeringen ved Forsvarsdepartementet og Hans Herman Horns stiftelse.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Foajé Kilden
07. juni 2025
Med film, bilder, musikk og fortelling tar Vebjørn Sand og Eimund Sand oss med inn i sitt kunstneriske univers og forteller om de viktige verdiene som ble frarøvet oss under andre verdenskrig, og som vi kjempet tilbake: Demokrati, rettsstat og humanisme.
Kunstnerne tar oss med på reisen til Roseslottet – en utendørs kunstpark, der frihetskampen og verdiene blir formidlet gjennom portretter av tidsvitner, malerier, skulpturer og lyd og lysinstallasjoner.
Etter forestillingen kan publikum møte kunstnerne og se en utstilling med utvalgte originalmalerier og geometriske figurer fra Roseslottet.
I Roseslottet benyttes geometriens universelle språk til å formidle universelle verdier, som menneskerettigheter.
Vi får se helfigurs portretter av kvinner og menn som kjempet for friheten, portretter av tidsvitner og malerier som fungerer som vinduer inn til okkupasjonshistorien. Krigen i Norge blir fortalt på nye og overraskende måter, og Vebjørn Sand kan fortelle om de ulike inspirasjonskildene og teknikkene han benyttet da han malte bildene.
Roseslottet inneholder historier fra hele landet og utstillingen har et ekstra fokus på de lokale fortellingene på hvert sted den besøker.
Roseslottets turné støttes av Regjeringen ved Forsvarsdepartementet og Hans Herman Horns stiftelse.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
05. juni 2025
Dirigent: Julian Rachlin
Solist: Vilde Frang, fiolin
Paul Hindemith: Kammermusikk nr. 4, for fiolin og stort kammerorkester (1925)
Mieczyslaw Weinberg: Sinfonietta nr. 1 (1948)
Modest Mussorgskij / Maurice Ravel: Bilder fra en utstilling (1922)
Den ettertraktede norske fiolinisten Vilde Frang har vunnet en rekke internasjonale priser, og samarbeidet med stjerner som Martha Argerich, Janine Jansen, Gidon Kremer og Anne-Sophie Mutter. Hun byr på et virtuost og dynamisk verk av Paul Hindemith.
Konsertkvelden starter med munter og engergisk musikk av den stadig mer verdsatte polske komponisten Mieczyslaw Weinberg.
Vi avslutter sesongen med Modest Mussorgskijs musikalske versjon av kunstneren Viktor Hartmanns bilder, som i Maurice Ravels instrumentering ble et av musikkhistoriens fremste orkesterverk!
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Konsertsalen
01. juni 2025
“Biber bash”
MUSIKERE:
Karen Walthinsen, fiolin
Josine van den Akker, fiolin
Edda Stix Zecevic, bratsj / viola d’amore
Trygve-Johan Simonsen, bratsj / viola d’amore
Jasper Havelaar, cello
Gunnhild Tønder, cembalo
Jens Forus, trompet
Trym Dalene, trompet
PROGRAM:
Musikk av Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704)
1. Fanfare from Sonatae tam auris quam aulis servientes
2. Partia VI from Mensa Sonora
3. Partia VI from Harmonia Artificioso-ariosa
4. Sonata X a cinque from Sonatae tam auris quam aulis servientes
5. Fanfare from Sonatae tam auris quam aulis servientes
6. Partia VII from Harmonia Artificioso-ariosa
7. Balletti Lamentabili a 4
8. Sonata VII a cinque from Sonatae tam auris quam aulis servientes
Billetter i døra. Pris: 100,-.
Konserten arrangeres i samarbeid med Mandal kirke.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: TURNÈ
25. mai 2025
MUSIKERE
Josine van den Akker, violin
Edda Stix, viola
Jasper Havelaar, cello
PROGRAM
Jean Sibelius (1865-1957): Trio i G-moll / Lento (1893-1894)
Mieczyslaw Weinberg (1919-1996): Trio, op. 48 (1950)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Divertimento i Ess-dur, KV 563 (1788)
Billetter ved døra. Pris: kr. 200,-.
Konserten arrangeres i samarbeid med Lillesand Kunstforening.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: TURNÈ
24. mai 2025
I workshopen ønsker vi – Matthias og Nikolai – å gi et innblikk i vårt Parkour-univers, og deltakerne får bevege seg i scenografien fra forestillingen under. Vi starter med enkle øvelser, før vi gradvis går inn i mer komplekse bevegelsessekvenser inspirert av forestillingen. Disse vil tilpasses alle nivåer av erfaring og nivåer av fysisk kapasitet. Øvelsene er designet for å gi alle en følelse av bevegelseslogikken i Parkour.
Workshopen vil også inkludere grunnleggende gulvakrobatikk og partnerøvelser.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
24. mai 2025
Uventa er en fysisk og visuell scenekunstopplevelse – en intens symbiose mellom dans, parkour, teknologi og media. To parkourutøvere balanserer på et massivt byggverk av rør og klamper. De må forhandle med vekt og tyngdekraft, finne grep eller hjelpe hverandre. Risikoen er høy; de blir røde og slitne, klatrer, balanserer – og faller.
Risiko og lek
Parkourelementene i Uventa viser ekstrem fysisk mestring, men med en minimalistisk tilnærming. Publikum overveldes og frydes – vi kjenner igjen risikoen i egen kropp, men også leken. Live-projeksjoner av video og lys skaper uventede overganger mellom ulike lag av tid og virkelighet, noe som forsterker opplevelsen av forskyvning. Dette understøttes av et elektronisk lydbilde som omslutter rommet.
Forskyvninger og avtrykk
Scenografien forvandles til reisende skyggebyer, et landskap av piksler og lys. Kroppene på scenen får en uant rekkevidde gjennom usynlige forbindelser: Multipliserende algoritmer, iscenesatte identiteter, spill, spor og overvåkning – alt flyter og blir flyktig. Men parkourens baner fører oss alltid tilbake til de virkelige kroppene og deres utrolige fysiske prestasjoner.
Parkourens (u)muligheter og mønstre
Ved å bringe parkour inn på scenen, omformer koreograf Antero Hein dens dynamikk til et særegent scenisk uttrykk. Forestillingen viser ikke bare spektakulære stunts, som vanligvis handler om å forflytte seg effektivt og elegant fra ett sted til et annet, men skaper en estetisk refleksjon over parkourens kvaliteter som fritidsaktivitet, livsstil og en del av internettvirkeligheten.
Med Uventa gir Hein tilskueren en kroppslig opplevelse av risiko og (u)muligheter. Vi blir vitner til hvordan parkourutøvernes bevegelsesmønstre formes og utfordres. Gjennom estetiske virkemidler undersøker forestillingen hvordan strukturer oppstår og oppløses, og hvordan vi som mennesker påvirker – og blir påvirket av – synlige og usynlige nettverk. Forestillingen spør også hva det betyr å bryte med fastlagte mønstre.
Uventa passer for alle fra 10 år og oppover, og er spesielt tiltalende for publikumsgrupper som ikke vanligvis oppsøker scenekunst. Den har en fleksibel teknisk løsning og kan fremføres både på stedsspesifikke arenaer, utendørs og i tradisjonelle scenerom.
Sitater:
“To parkourutøvere og en musiker utforsker hvordan dagens kommunikasjonsteknologi påvirker psyke, kropp og hormoner på lik linje med fysisk bevegelse og interaksjon. Alt skjer i et delikat byggverk av stål og tre, lyssatt av prosjektorer som danser i takt med utøvernes bevegelser.”
– Sprang (der forestillingen ble produsert vinteren 2022)
Medvirkende
Koreografi: Antero Hein
Medskapende utøvere: Severin Romer Iversen, Nikolai Arnesen og Tommy Jansen
Komponist: Tommy Jansen
Scenografi: Carl Nilssen-Love
Dramaturg: Cecilie Lindemann Steen
Ytre øye: Geir Hytten
Lys- og videodesign: Reidar Richardsen
Foto: Yaniv Cohen / Antero Hein
Trailer: Antero Hein
Produsent: Helle Levang Moum
Produsent, kostymer og øvrig lys- og videodesign: Antero Hein
Støttet av: Fond for lyd og bilde, Oslo kommune, SPENN, Forprosjekt og Prosjektstøtte Kulturra°det, Viken fylkeskommune
Samprodusert av: DansiT, Dansens Hus, Bærum Kulturhus / Sprang (Dans Sørøst-Norge)
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
22. mai 2025
Møt skuespiller Per Christian Ellefsen og forfatter og skribent Tom Stalsberg
Sammen, i løpet av en liten drøy time, vil de ta deg med inn i Ellings forunderlige verden. En verden som Ingvar Ambjørnsen introduserte for 37 år siden med boken «Utsikt til paradiset», og som etter det ble fulgt opp av en rekke bøker, teaterstykker og filmer omkring nettopp denne særegne karakteren med navnet Elling.
Innenfor forfatter Ambjørnsens univers skal vi dele historier, tanker og erfaringer rundt Elling og vennen Kjell Bjarne, om Surkålpoeten, Flesk og Duppe, og ikke minst om livet til Elling i det han kommer tilbake til oss i nåtid som leietaker i Annelore Friman Clausens sokkelleilighet på Grefsen.
Stalsberg lover å gi Elling et skikkelig bokbad og vil også dele eksklusive smakebiter av Alfons Jørgensens diktning. Hvem er egentlig denne Elling? Hva betyr han for oss? Og hvorfor er det så mange av oss som heier på ham?
Vi håper å kunne svare på egne og andres spørsmål rundt Elling med humor, varme, erfaringer og en smule innsikt. Så hjertelig velkommen skal du være.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
22. mai 2025
Dirigent: George Pehlivanian
Solist: Eva Gevorgyan, piano
Frédéric Chopin: Pianokonsert nr. 1 (1830)
Jean Sibelius: Symfoni nr. 1 (1899)
Den unge armenske pianisten Eva Gevorgyan er spådd en strålende karriere. På sitt første besøk i Kilden fremfører hun Frédéric Chopins virtuose og sjarmerende 1. pianokonsert.
Jean Sibelius’ 1. symfoni ble fullført i 1899, da komponisten var 33 år. De overdådige, svevende melodiene fikk noen til å spore inspirasjon fra Tsjaikovskij, men det var ingen tvil om at en ny stor symfoniker hadde presentert seg.
Også den meriterte dirigenten George Pehlivanian, en av Julian Rachlins mentorer, besøker Sørlandet for første gang.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Konsertsalen
21. mai 2025
Vårens forestilling utforsker temaet gjenbruk gjennom bevegelse og kunst! I “Gjenbruk” tar vi deg med på en reise hvor vi omformer gamle ideer og materialer til koreografi. Gjennom dansen vil vi vise hvordan gjenbruk ikke bare handler om materialer, men også om tanker, relasjoner og erfaringer. La oss sammen oppdage skjønnheten i det uventede og bli inspirert til å tenke nytt.
Bli med oss på denne kunstneriske reisen mot en bærekraftig fremtid!
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
20. mai 2025
Velkommen til Lunsj og Lyrikk
Denne gangen skal du få høre dikt av forfatteren Jakob Sande. Det er skuespiller Fredrik Høstaker som skal lese tekster og fortelle om forfatteren som vokste opp i Fjaler, like ved der Høstaker selv vokste opp.
I tillegg til en håndfull kjente og mindre kjente Sande-dikt, får du servert rømmegrøt laget på den hemmelige oppskriften til Høstakers bestemor.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Restaurant Frihavn
17. mai 2025
Dirigent: Aage Richard Meyer
Kristiansand Symfoniorkester holder fast på tradisjonen med festkonsert 17. mai. Dirigent Aage Richard Meyer og konferansier Hans-Christian Vadseth vil sørge for en verdig og storartet opplevelse med norsk festmusikk, moro og allsang.
Ta med din egen sangstemme og godt humør
– du rekker garantert borgertoget!
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Konsertsalen
16. mai 2025
I 2025 er det 80 år siden frigjøringen av Norge under andre verdenskrig. I den anledning har vi laget en konsertforestilling som tar for seg denne tematikken gjennom dikt og musikk. Med tre skuespillere og én musiker fra Kristiansand Symfoniorkester ønsker vi velkommen til en hyggelig stund med mimring, sang og musikk!
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Multisalen
13. mai 2025
Musikksalongen #15 – Fra «Black and Proud» til «African Scream Contest”
Om soul-musikk, funk, og reisen til svart, amerikansk musikk ut i resten av verden – særlig til Afrika, der f.eks. James Brown ble en enorm musikals inspirator. Om afrikansk funk-preget musikk og lokale miljøer som på 1960- og 70-tallet skapte musikk som først nådde resten av verden 40 år senere. Musikkskribent og forfatter Roy Søbstad kommer på besøk for å fortelle mer om hans karriere og prosjekter.
Kjøkkensjefens anbefaling
Kremet fisk og skalldyrgryte.
Serveres med sesongens grønnsaker.
Inneholder: fisk, skalldyr og melk
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Restaurant Frihavn
13. mai 2025
WE’LL MEET AGAIN – KONSERT MED SØLVSTRUPENE OG GJESTER.
Bli med på en nostalgisk musikalsk reise når Sølvstrupene, sammen med vokalstudentene fra Universitetet i Agder, Benedikte S. Ribe, og et salongorkester, presenterer kjente slagere fra 40-, 50- og 60-tallet. Publikum oppfordres til å synge med på tidløse klassikere av legender som Vera Lynn, Otto Nielsen og mange flere.
Petter Hangeland og Nils Harald Sødal vil trygt guide konserten gjennom denne musikalske festkvelden, der gleden ved musikken står i fokus.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Foajé Kilden
10. mai 2025
The Sound of Musicals – med Koralis, solister, band og dansere
Det blir skikkelig «feel-good» stemning når Koralis presenterer ”The Sound of Musicals” med solister, kor, band og dansere! Hør spennende solist- og korarrangementer fra kjente musikaler som Chess, Les Miserable, The Phantom of the Opera, West Side Story, Evita, Jesus Christ Superstar med flere.
Konserten byr på enkeltnumre og potpourrier framført av Koralis og tre profesjonelle sangsolister: The Voice-vinner Erlend Gunstveit, Tor Magne Braathen og Ellen Halvorsen Lervold.
Kapellmester Leif Rino Müller og dirigent Rolf Meyer Tallaksen vil sørge for en uforglemmelig musikalsk opplevelse denne mai-kvelden!
Forestillingen er opprinnelig produsert i samarbeid mellom Nye Scene Musica og Koralis, og ble oppført med tre fulle hus i Grimstad kulturhus i februar 2024. Fra anmeldelsene: «Publikum satt i trappene – det er helt utrolig» og «Eventyrlige konserter».
Koralis er et frittstående blandet kor fra Grimstad med 45 sangere, og har stått bak flere store konsertprosjekter de siste årene. Bl.a. The Sound of Movies, The Sound of Christmas I og II, Messe for en såret jord (med Ketil Bjørnstad), og nå The Sound of Musicals.
Nye Scene Musica har som formål å oppføre musikalkonserter. De har bl.a. stått bak framføringer som Chess og St. Valentin. Sistnevnte har blitt oppført flere ganger i Italia, og i Fjæreheia 2018 i samarbeid med Kastellet og Kilden Teater og Konserthus.
Place/Venue: Kilden teater og konserthus
Hall: Konsertsalen