John Ramster

Britiske John Ramster er både regissør, pedagog og forfatter. Han har sin utdannelse fra Fitzwilliam College i Cambridge hvor han studerte middelalderen og renessansen. Han startet sin regissørkarriere som assistent for avdøde Clare Venables ved Crucible Theatre i Sheffield. Deretter gikk han til Glyndebourne Festival hvor han på over tjue produksjoner var assisterende regissør for blant andre Peter Sellars, Deborah Warner, Trevor Nunn og Graham Vick. 

John har vært dramalærer, spesielt for operasangere, de siste 24 årene. Hans lærerkarriere begynte ved Guildhalls operakurs, og han har siden undervist eller regissert ved alle de største høyskolene i London. Ved Royal Academy Opera, hvor han var æresmedarbeider, har han regissert mer enn 20 operaer, bl.a. Eugene Onegin, Poppeas kroning og Tolvskillingsoperaen 

Utenfor de britiske øyer har han regissert bl.a. Tryllefløyten i Turku, Finland, Lucia di Lammermoor i Beograd og Don Giovanni for Opera Faber i Portugal. Høsten 2019 var han regissør for Figaros bryllup for Den islandske operaen i Reykjavik. Hans anerkjente iscenesettelse av Handels Messias for Merry Opera har blitt fremført over 100 ganger i løpet av 11 år. 

Johns roman, Ladies’ Man, er oversatt til syv språk. Han skriver for tiden en bok om skuespill for operasangere, og er i ferd med å fullføre et historisk mordmysterium satt i Händels London kalt Da Capo. 

Don Giovanni er John Ramsters debut i Kilden, men ikke I Norge. Han har gjestet Bergen Nasjonale Opera fire ganger som regissør, blant annet med kammerversjonen av Carmen på Vestlandsturné høsten 2018, og påfølgende vår med den kritikerroste oppsetningen av Den flyvende hollender i Grieghallen.