En sniktitt bak scenen på En julefortelling

Bilde av jublende skuespillere i kostyme inne i en garderobe.

God stemning i garderoben. Fra venstre: Fredrik Høstaker, Ulla Marie Broch, Ann Ingrid Fuglestveit og Khalid Mahamoud.

Silikonneser, parykker, allsang og løssnø. Bli med i kulissene til En julefortelling.

– De bruker jo nesten like lang tid på å fikse meg som hele forestillingen varer! Sier  Ulla Marie Broch og ler.

Det er to timer før forestilling, og skuespilleren er på plass i Kildens sminke- og maskeavdeling, der maskør Kenny Tonjeson er i full sving med å gjøre henne om til hovedrollen Ebeneser Knug. Vi har sett Charles Dickens-karakteren, som var inspirasjon til Onkel Skrue, i flere varianter siden novellen ble utgitt i 1843. Den karakteristiske spisse haken og nesen går som regel igjen, og på sminkebordet ligger Knugs haker og neser på rekke og rad. De er håndlaget av silikon, og Ulla Marie Broch får nye for hver forestilling.

– De limes godt på, så jeg trenger ikke være redd for at de skal dette av, sier hun.

Kenny Tonjeson bruker rundt 1,5 timer på transformasjonen fra Ulla til Knug. I mellomtiden har kollega Ania Hampelska flere skuespillere i sminkestolen, deriblant Reinert Sødal. Elleveåringen spiller hovedrollen Lille Tim, en rolle han og Viktor Palmer Norbakken bytter på.

– Det er veldig gøy! Aller best liker jeg å synge. Gjennom En julefortelling har jeg lært hvor viktig det er å være hyggelig med hverandre, for da blir alt mye gøyere, sier han.

Bilde av gutt med pannelugg, lue og dress.
– Jeg har lært hvor viktig det er å være hyggelig med hverandre, for da blir alt mye gøyere

Stilbevisste kostymer

Reinert har fått på seg kostymet, som er skapt av kostymedesigner Synne Reichelt Føreland og sydd på Kildens egen kostymeavdeling. Fargepaletten er dempet med grått, brunt, grønne og blå innslag.

– Den klør litt, men jeg begynner å bli vant med den, sier Reinert om parykken.

Parykker og skulderputer går igjen hos de fleste skuespillerne. Eller som NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl beskrev det: «De fattige familiene ser ut som stilbevisste videregåendeelever fra Oslo: Kortklippa lugg, hockeysveis, korte bukser, høyhalsede gensere, blazere som er litt for korte på ermene».

Bilde av to skuespillere i kostyme som smiler. I forgrunnen en kvinne med hodetelefoner med mikrofon.
BIlde av gutt med pannelugg som smiler. Han står i en gang. I bakgrunnen skimtes parykker

I garderoben


Totalt 22 skuespillere, fordelt på to lag, er med i produksjonen.

Bilde av seks skuespillere i kostymer som står på en scene.

Oppvarming


Noe av det siste skuespillerne gjør før forestillingen er å varme opp sangstemmene.

Bilde av ung kvinnelig skuespiller inne i en garderobe. I bakgrunnen skimtes en mann med munnbind som sminker en annen skuespiller.

– Vi lærer veldig mye av å være med på en skikkelig produksjon


Eline Rodt Steinsvåg, Ungdomskilden

Samstemt lag

– Det er første gang jeg er med i en oppsetning på Kilden, og er positivt overrasket over hvor stor plass vi får i forestillingen, sier Eline Rodt Steinsvåg (15).

Hun er en av totalt 14 skuespillere fra Kildens talentutviklingsprogram Ungdomskilden som medvirker i En julefortelling.

– Vi lærer veldig mye av å være med på en skikkelig produksjon. Det er lov å gjøre feil her uten at man dømmer hverandre, sier hun.

En halv time før forestilling møtes skuespillerne til oppvarming på scenen, som er dekket av et tykt lag plastsnø og fire pianoer. Alle rekvisittene er laget på Kildens verksteder, og ved det ene pianoet spiller pianist Solveig Lie Refvik opp til sangøvelser. Påkleder Cecilie Nore stikker et øyeblikk av med båndet til Ulla Marie Broch sin frakk, det må visst strykes litt. Og mens scenemester, inspisient, lyd- og lysteknikerne gjør sine siste forberedelser, lyder det over høyttalerinnlegget på scenen:

– Vi har fullsatt sal i kveld også. La oss gi publikum en god opplevelse!

Så tømmes scenegulvet for mennesker, mørket senker seg og publikum slippes inn.

Tekst: Ingrid Anthonsen
Foto: Heida Gudmundsdottir

Bilde av gammel mann som sitter bak en skrivepult på en scene. I bakgrunnen står tre skuespillere i kostyme.