Tsjekhov regnes som en av historiens aller fremste dramatikere. Han er på den øverste hyllen, med navn som William Shakespeare og Henrik Ibsen. Kirsebærhaven skildrer en verden i endring og utforsker temaer som klassesystemer, samfunnsutvikling og konflikten mellom fortid og nåtid.
Og selv om stykket finner sted i Russland for over 100 år siden, er det alltid aktuelt.
– Mennesker forandrer seg ikke så mye over hundre år, det er de samme tingene som angår oss. Noen stykker er klassikere fordi de klarer å formidle en sannhet om det å være menneske og livet vi lever. Hvis man klarer det, vil det ha gyldighet for de som kommer senere også, sier Barker om stykket som har premiere i Kilden 26. februar og skal gå i en måned.
I samtale med Kildens Kjetil Nordhus forteller hun i podkasten Petronella at Tsjekhov har øye for det absurde – og hjerte for det menneskelige. Barker omtaler det som «et evig detektivarbeid» å utforske rollen sin, og mye kan endre seg fra kveld til kveld.
– Som skuespillere prøver vi å finne spenningene der hvor de oppstår, der hvor folk snakker sammen, og snakker forbi hverandre. Man er sammen i scenerommet og fyller det rommet med levd liv, med hjerte, med sjel og med kjøtt og blod, forklarer hun.