26. sep
Multisalen
100 ,-
2 timer og 30 minutter inkludert pause
I forbindelse med den nordiske modernismefestivalen Fragment inviterer vi i samarbeid med UiAs forskningsgruppe Modernism(s) til foredrag i Multisalen.
– Camilla Mørk Røstvik om mensen og modernismen
– Førsteamanuensis fakultet for kunstfag, UiA, Anna Blekastad Watson om modernismen og politisk teater
– Markus Sannes om Japan og modernismens arkitektur
– Førsteamanuensis fakultet for kunstfag, UiA, Frida Forsgren om når Modernismen treffer klasserommet anno 2024
Deise Faria Nunes Et postkolonialt perspektiv på modernismen: «Native Brazilian Music og det moderne blikket».
Foredraget blir etterfulgt av en samtale mellom Nunes og Førsteamanuensis i kunsthistorie ved UiA Frida Forsgren.
I slutten av 1930-tallet startet den berømte dirigenten Leopold Stokowski et unikt prosjekt i Rio de Janeiro: han ville samle og spille inn det han kalte “the native Brazilian music”. Prosjektet resulterte i et album utgitt i 1942, som fikk nettopp det navnet.
I foredraget Native Brazilian Music og det moderne blikket vil kunstner-forsker Deise Faria Nunes utforske det moderne blikket på afro-brasilianske kunstneriske og kulturelle uttrykk og hvordan disse uttrykk ikke er en del av diskursen om modern kunst på egne premisser.
Deise Faria Nunes er performance-kunstner, teaterviter og PhD-kandidat i programmet Kunst i Kontekst ved Universitetet i Agder. Hennes spesialfelt er performance studier, svart og interseksjonell feminisme, dekoloniale perspektiver og tverrfaglige kunstuttrykk.
Forskningsgruppa Modernism(s) er en bredt orientert forskningsplattform som fordyper seg i det utvidede kunsthistoriske feltet modernisme med transnasjonale, globale og tverrestetiske forgreininger. Det samlende fokus for gruppa er interessen for modernismen som epoke og fenomen, der vi ønsker å utfordre kanonbegrepet fra ulike perspektiver og tilnærminger.
Gruppa er unik i norsk sammenheng ved at den kombinerer erfaringer og tilnærminger fra praksisfeltet, med teoretiske perspektiver fra akademia. Dette gir oss mulighet til å både observere kunst som et historisk, teoretisk og estetisk fenomen, samt undersøke kunstens sosiale og relasjonelle kontekster. Kombinasjonen av forskere fra universitetet og fra museumsfeltet åpner i tillegg opp for en rekke ulike metodologiske innfallsvinkler.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.