Håpets musikk

Kommende forestillinger

  • Ingen kommende forestillinger

Dirigent: Per Kristian Skalstad 

Solist: Alma Kraggerud, fiolin

Medvirkende: Clara Viktoria Fischer, danser.

Konferansier: Amalie Nilssen

I forbindelse med Den internasjonale Holocaustdagen, har ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, og Kilden teater og konserthus, gått sammen om å skape en konsert for å markere og hedre de 11 millionene mennesker som ble myrdet i nazismens navn. Hele konserten vil bli filmet og i etterkant sendt på NRKs program Hovedscenen. 

Program

John Williams: Theme From Schindler’s List                    

Pavel Haas: Study for strings   

Rolf Gupta: Ediths tema – utdrag fra Epitaph, arrangert for KSO

Victor Ullman: Symfoni nr. 2

———————–

Ilse Weber: Vuggevise (Arr: Stig Nordhagen) 

Ståle Kleiberg:  Lamento: Cissi Klein in memoriam

Erich Wolfgang Korngold: Fiolinkonsert 1. sats           

Gustav Mahler: Adagietto fra Symfoni nr. 5 

Førsnakk: Sterke jødiske stemmer

Kilden, Foajé Nord, Torsdag 25. januar kl. 18.30

Å VOKSE OPP I SKYGGEN AV HOLOCAUSTFør konserten Håpets musikk/Markering av Holocaustdagen 2024, inviterer vi til en førsnakk med tre sterke jødiske stemmer:Maya Lasker-Wallfisch er datter av Anita Lasker-Wallfisch som overlevde Auschwitz ved å spille cello i leirens kvinneorkester. Maya forfatter og psykoterapeut og jobber spesielt med mennesker som har traumer etter Holocaust eller andre folkefordrivninger. Hun bor og jobber i London og Berlin.Lynn Claire Feinberg er norsk religionshistoriker og Nordens første kvinnelige rabbiner. Hennes far, Kai Fernberg, overlevde Auschwitz. Lynn jobber med en doktorgrad med tittelen “Ancestral shadows – Memories of the Holocaust transcended in descendants of survivors in Norway today?”

Mia Habib er danser og koreograf med en koreografiutdannelse fra kunsthøyskolen i Oslo, og en Master i konflikthåndtering fra universitetet i Tel Aviv. Mia er halvt israelsk, halvt norsk med jødisk-arabiske arv fra Libya, og har et stort internasjonalt nedslagsfelt som kunstner. Gjennom sine kunstprosjekter utforsker Mia menneskets forsonende kraft.

Sammen med programansvarlig ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Birgit Amalie Nilssen, vil disse tre ta deg med inn i en samtale om å vokse opp i skyggen av Holocaust, jødisk identitet, traumer som går i arv og kunstens forsonende kraft.Førsnakken vil foregå på engelsk.

Mer om konserten

27. januar hvert år markeres Den internasjonale Holocaustdagen. Den 27. januar 1945 ble fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleirene Auschwitz-Birkenau befridd av sovjetiske soldater. Denne datoen ble etter hvert markert i flere land, i Norge første gang i 2002.

Gjennom konserten vil vi utforske ord og toner skrevet av medmennesker som opplevde rasisme og jødehat på kroppen, kunstnere som ble utslettet av nazismen, og kunstnere som jobbet og jobber for å holde menneskeverdet høyt – uansett. Vi vil følge Edith Reichwalds reise fra Kristiansand til Auschwitz.

Med «Håpets musikk» ønsker vi å protestere mot alle former for gruppehat. Og skape håp. Håp om at vi vil bruke historien vår til å skape en bedre nåtid. Og fremtid. 

Om Edith Reichwald

Lundskråge. Forretningskvinne. Småbarnsmor. Musikkelsker. Ballettdanser. Høygravid. Levende. Elsket. 

Her stopper det vi vet om Edith som menneske. 3. mars 1943 gikk hun inn i gasskammeret i Auschwitz med sin to år gamle sønn, Harry, på armen og et ufødt barn i magen. 

Holocaust hadde som mål å utrydde alle jøder, roma, sinti, homofile og funksjonshindrede medmennesker. En absurd og forkastelig tanke om raserenhet var målet. All motstand mot nazismen skulle utryddes. Og historiene til de drepte, skulle glemmes. 

På ARKIVET i Kristiansand er noen av Edith Reichwalds gjenstander bevart: Et speil, et nattbord, to puffer og en kleshenger. Vakre ting av høy kvalitet. Et ekko av et liv som ble forsøkt visket helt ut. 

Å holde fortellingen om Edith levende, er å sørge for at nazismen ikke lykkes. 

Vakker dans tematisert for Edith

På bildet: Clara Viktoria Fischer, danser

Spesielt for denne konserten bygges et platå i salen hvor danseren Clara Viktoria Fischer utfører en koreografi tematisert for Edith Reichwald, av koreograf Nuri Ribera Anfinsen. Følg hennes grasiøse bevegelser mens orkesteret spiller.

På bildet: Alma Kraggerud, solist

Om solisten

Bare 9 år gammel debuterte Alma Kraggerud som solist på en stor festkonsert i forbindelse med 25 års jubileet til Kongeparet sammen med Kringkastingsorkesteret.

Alma Serafin Kraggerud er født i Oktober 2006, hun startet å spille fiolin ved 5-års alderen. For tiden studerer hun med Dr. Robin Wilson og Bård Monsen. Tidligere har hun hatt Sigyn Fossnes, Alf Richard Kraggerud og Soon Mi Chung som lærere.

Alma er prismottaker ved flere nasjonale og internasjonale konkurranser. I 2022 vant Alma «Virtuos 2022» og representerte Norge på den internsjonale finalen i Montpellier på «Eurovision Young Musicians» der ble hun tildelt 3.pris.
Samme året ble hun tildelt «Den Norske Solistprisen» og Øyvind Berghs minnepris. 

Om programmet

Tre av konsertens komponister, ble selv offer for Holocaust. Pavel Haas’ energiske og ettertenksomme Etyde for strykere, og Viktor Ullmans klangskjøne, ironiske, humoristiske og vemodige Symfoni nr. 2 ble komponert i Theresienstadt, før de begge ble deportert til Auschwitz og gasset den 15. oktober 1944. Den samme reise gjorde poeten Ilse Weber. Etter sigende skal hun ha sunget vuggevisen sin for barna hun frivillig fulgte i døden i gasskamrene.  

 

Publikum møter også to norske komponister som hyller Holocaust-ofrene, og i tillegg to av filmmusikkens eller fremste mestre: John Williams’ Schindlers Liste-tema og E.W. Korngolds Fiolinkonsert (sats 1) fremføres av den unge virtuosen Alma Serafin Kraggerud. Den jødiske Korngold som ellers reddet seg selv fra å møte samme skjebne som flere kolleger gjennom å dra til Hollywood for å skrive musikken til Robin Hood!

 

Gustav Mahlers vakre Adagietto fra hans Symfoni nr. 5, avslutter konserten. Mahler vokste opp i en jødisk familie og var gjennom livet utsatt for antisemittisme. For kunne tiltre som kapellmester for Wiener Stadsoper, måtte han konvertere til katolisisme. Han beskrev sin posisjon i verden som «tre ganger hjemløs». Som innfødt bøhmer i Østerrike, som østerriker blant tyskere og som jøde over hele verden var han alltid en inntrenger, aldri velkommen. 

Om konferansieren
Birgit Amalie Nilssen er programansvarlig ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Hun er tidligere teatersjef ved Kilden Teater og Haugesund Teater. Hun har sin teaterutdannelse fra Arts Educational London Schools, Guildford School of Acting og Flinders University of South Australia. Hun har lang erfaring som skuespiller, manusforfatter og regissør – med et spesielt fokus på scenekunstens demokratibyggende rolle. På scenen i Kilden vil hun ha med seg gjester som vil belyse antisemittismens mørke historie – og håpet kunsten gir oss. 

Kjøp billetter

Lignende forestillinger

Blåveispikene

30. apr 2024

Mahlers femte symfoni med Ungdomssymfonikerne

8. mai 2024

KJøp

“Fra tårer til glede” – Gjertrud Sigøynerorkester, Helge Jordal og Sølvstrupene

14. mai 2024

KJøp