Ungdomssymfonikerne spiller Rolf Gupta

Kommende forestillinger

  • Ingen kommende forestillinger

I mai gjester Norges nasjonale ungdomsorkester Ungdomssymfonikerne Kilden med en storslått konsert. Orkesteret har invitert kunstnerisk leder Johannes Gustavsson til å dirigere 1900-tallets kanskje mest ikoniske symfoni: Mahlers 5. samt det nyskrevne verket Epitaph av Kristiansands egne prisbelønte komponist Rolf Gupta.

Mahlers symfoni tar oss gjennom hele følelsesspektret; først en ensom fanfare i moll som leder inn i en sørgemarsj, litt senere en av de vakreste satsene skrevet for stryk og harpe, Adagietto, en intim kjærlighetserklæring til Alma Mahler, etterfulgt av en finale fylt av livsglede som stiger til et storslått klimaks i D-dur.

Epitaph – gravskrift til minne om ofrene på Utøya, skrevet på bestilling til Ungdomssymfonikernes 50-års jubileum, er et musikalsk minnesmerke over dem som ble drept i den grusomme hendelsen som i all ettertid vil være et smertelig sår for vår nasjon.

Komponist Rolf Gupta om verket: “Sjokket over hva ekstremisme kan lede til rammet oss alle den 22. juli 2011. Den ga oss en påminnelse om at alle former for ekstremisme må bekjempes hver dag gjennom bevissthet, opplysning, utdanning og forebygging.”

Det kjentes spesielt riktig å skrive dette verket for et ungdomsorkester med medlemmer i samme alder som dem som ble så brutalt og usselt revet bort. Musikerne har mye til felles med ungdommen på Utøya: De er på sommerkurs for det de brenner for. For å dyrke fellesskap, musikkglede og søke menneskelig erkjennelse. De har ikke glemt det som skjedde. Vi må aldri glemme.”

Ungdomssymfonikerne

Ungdomssymfonikerne er Norges nasjonale ungdomsorkester og består av landets 100 mest talentfulle og dyktige musikkstudenter. Orkesteret blir regnet som et av de beste av sitt slag og har som visjon å være anerkjent som et av Europas ledende ungdomsorkestre. Ungdomssymfonikerne spiller med topp internasjonale dirigenter og solister, og gjester jevnlig kjente klassiske festivaler i Europa. Helt siden oppstarten i 1973 har Ungdomssymfonikerne arrangert sommerkurs i Elverum og er en av grunnpilarene i Festspillene i Elverum. Orkesteret er, i tillegg til sitt høye musikalske nivå, også kjent for sitt gode sosiale miljø og sin lærerike atmosfære. Orkesteret gjør 5 produksjoner årlig, fordelt på 8–12 konserter, og spiller for et stort publikum.

Johannes Gustavsson

Johannes Gustavsson har siden februar 2017 vært engasjert som kunstnerisk leder for Ungdomssymfonikerne.

Johannes er kjent for sin energi, karisma, eleganse og følsomhet – egenskaper som har gjort ham svært etterspurt som dirigent for både symfoniorkestre og operaer. Han jobber jevnlig med alle de store orkestrene i sitt hjemland Sverige, inkludert Kungliga Filharmonikerne i Stockholm og Göteborgsymfonikerne. I Norge er han engasjert av Oslo Filharmoniske Orkester, Kristiansand Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret.

Johannes er den første som har blitt tildelt både svenske dirigentprisen og Herbert Blomstedt-prisen. Han er prisvinner i Solti dirigentkonkurranse i Frankfurt og Toscanini-konkurransen i Parma.

Rolf Gupta

Rolf Gupta (f. 1967) er en av vår tids sentrale norske dirigenter, og har i tillegg vært aktiv som komponist siden slutten av 1980-tallet. Gupta har studert komposisjon for Olav Anton Thommessen, Per Nørgård, Antonio Bibalo og Lasse Thoresen.

I 2019 skrev han bestillingsverket «Jordens sang» til Kristiansand Symfoniorkesters 100-årsjubileum, og ble tildelt Kritikerprisen 2020 for verket. «Jordens sang» ble fremført igjen på åpningen av Ultimafestivalen 2021 av Oslo-Filharmonien, Det Norske Solistkor og dirigent Peter Szilvay, og vant Norsk Komponistforenings pris «Årets verk» i 2021.

Fra 2023 er Gupta førsteamanuensis i dirigering ved Norges musikkhøgskole.

Johannes Gustavsson
Rolf Gupta
Rolf Gupta (f 1967): Epitaph – Gravskrift til minne om ofrene på Utøya (2023) Uropførelse (2023)
Gustav Mahler (1860–1911): Symfoni nr. 5 (1901–1902)
Part I 1. Trauermarsch. In gemessenem Schritt. Streng. Wie ein Kondukt
2. Stürmisch bewegt, mit größter Vehemenz
Part II 3. Scherzo. Kräftig, nicht zu schnell
Part III 4. Adagietto. Sehr langsam
5. Rondo-Finale. Allegro – Allegro giocoso. Frisch

Kjøp billetter

Lignende forestillinger

Piano og trompet i energisk samspill

30. mai 2024

KJøp

Sesongfinale: Prokofjevs fiolinkonsert

6. jun 2024

KJøp

Kammerkonsert i Vågsbygd Kirke: FRANZ SCHUBERT: OKTETT I F-DUR

9. jun 2024

KJøp