Sesongens siste abonnementskonsert innledes med dramatikk og orkesterprakt i form av Johan Svendsens symfoniske preludium til Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill Sigurd Slembe. Vi fortsetter med urfremføring av Jan Erik Mikalsens obokonsert, komponert for og fremført med KSOs Marion Walker som solist.
Den helnorske konsertkvelden avsluttes med Johan Svendsens 1. symfoni, komponert 1865–66 mens han fortsatt var student i Leipzig. Vennen og kollegaen Edvard Grieg beskrev verket i begeistrede vendinger som «den mest sprudlende genialitet, den kjekkeste nationale tone og en i sandhed glimrende måde at behandle orkesteret på»
Komponisten Jan Erik Mikalsen (f. 1979) studerte ved Griegakademiet i Bergen og Det Kongelige Musikkonservatorium i København. Han har hatt en rekke verk bestilt og fremført, blant annet av Oslo-Filharmonien, Tokyo filharmoniske orkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Stavanger Symfoniorkester, Norr- köpings Symfoniorkester, Reykjavík Kammer- orkester, Artis Quartet Wien, Stavanger samtids- ensemble og Orchestre de Flûtes Français.
Mikalsens samarbeid med billedkunstner Bård Ask resulterte i 2013 og 2014 i flere verk, inkludert Notio viri placet som ble vist i Bergen, London, Paris og Oslo.
Han sier selv om obo-konserten:
«Verket Bois ble bestilt av Marion Walker og Kristiansand Symfoniorkester. Da jeg fikk bestillingen var det naturlig for meg å gå fra hautbois til Bois. Hautbois er fransk for obo som betyr høyt tre. Dette ble fort til Bois, som igjen ledet til skogen og tanker rundt naturen.
Verket har repetitive elementer ved seg, da spesielt i de rytmiske partiene.
Verkets 2. sats er en langstrakt adagio med bevegelse; når du ligger i en eng på sommerstid og føler vinden blåser lett forbi og du er storm- forelsket og du vil bare befinne deg akkurat der sammen med den andre. 3. satsen refererer til langeleik, mest på grunn av det rytmiske.
Verket føyer seg inn i rekken av verk hvor jeg dedikerer titler og tanke bak verkene til skogen og naturen. Flere og flere bor i større og større byer og får mindre og mindre kontakt med natur og stjerne- himmel. Dette gjør oss mindre bevisst om at vi er endel av noe veldig mye større i form av universet. Vi bor på en veldig liten klode med ingen andre steder å dra.
Tolv mennesker har vært på månen som i seg selv er en kjempebragd og en stor utfordring, men forbi månen har mennesker aldri vært.
Jeg er veldig glad i å gå i skogen; både dagtid og nattetid. Jeg er også veldig glad i å ta på trær, da spesielt furu; det taktile ved barken og roen man får når man er nær og tar på trær. Jeg bor nå på en hytte på Nesodden og bor så si i skogen med alt det bringer med seg gjennom vinteren.»
Vår egen alternerende solo-oboist Marion Walker er utdannet ved Norges musikkhøg–skole og Musikkonservatoriet i Genève. Hun har spilt i KSO siden 2004 og tidligere vært ansatt i Malaysian Philharmonic Orchestra, vært fast medlem i Oslo Sinfonietta og har spilt med alle profesjonelle orkestre i Norge i tillegg til orkestre i Sverige, Sveits og Australia, hvor hun opprinnelig kommer fra. Walker har vært solist med SSO, KSO, KORK og diverse amatørorkestre, fått flere verk kompo-nert til seg, medvirket på plateinnspillinger, og mottatt en rekke stipender og priser. Hun er arrangør av diverse seminarer, workshops, barnekonserter og holder nasjonale lærersamlinger for å inspirere andre til å undervise barn. Ved Kulturskolen i Kristiansand fikk Walker starte Nordens første oboprosjekt for barn fra 6 års alder: “Obotigrene og Fagottigrene” er et dobbelt rørblad orkester som har turet, konsertert og holdt foredrag i inn- og utland. Her starter barna på tigerstripete barokk-oboer, for å understreke at oboister og fagottister er utrydningstruede som tigeren. De har to ledige plasser til høsten og skal feire 15 års jubileum.Walker har initiert et samarbeid med Norges Dysleksiforbund om å opprette et kompetansesenter om dysleksi og notelesning, og et forskningsprosjekt med dyrerelatert musikkpedagogikk.I tillegg til jobb i KSO, er hun medlem i samtidsensemblet Ernst og rådspørres gjerne av komponister når de lurer på noe “obo-teknisk”. Hun har medvirket på en rekke innspillinger, blant annet Fire Walkersom snart utgis på plateselskapet LAWO, der hun fremfører obo-konsert og kvartetter av Ness og Prokofiev
Dirigent Eivind Gullberg Jensen (f. 1972) kan vise til en omfattende internasjonal karriere ved flere ledende symfoniorkestre og operahus. Han ble engasjert som operasjef ved Bergen Nasjonale Opera fra 2021, og er fra starten av sesongen 2022/23 sjefdirigent ved Noord Nederlands Orkest i Groningen.Gullberg Jensen studerte ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien i 2000/01 under Leopold Hager. I 2004 og 2005 deltok han i mesterklasser ledet av Kurt Masur. Hans internasjonale karriere startet som gjestedirigent ved Das Frankfurter Opern- und Museumsorchester i 2003. Han fikk snart flere oppdrag i Tyskland ved orkestrene i Düsseldorf og Saarbrücken, ved Komische Oper i Berlin og ved hr-Sinfonieorchester i Frankfurt. Den norske dirigentens merittliste er lang og variert: Han har dirigert bl.a. Berliner Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, Hamburger Symphoniker, Orchester symphonique de Québec og Utah Symphony Orchestra. Tidligere operahøydepunkter inkluderer Tosca og Rusalka med Wiener Staatsoper, Tryllefløyten og Den flyvende hollendermed Opéra de Lille, og Rusalka, Eugen Onegin og La bohème ved Den Norske Opera & Ballett.De siste sesongene har han jobbet med internasjonalt anerkjente solister som pianistene Leif Ove Andsnes, Alice Sara Ott, Javier Perianes, Gabriela Montero og Hélène Grimaud; cellistene Truls Mørk, Gautier Capuçon, Sol Gabetta og Alban Gerhardt; fiolinistene Hilary Hahn, Frank Peter Zimmermann, Viktoria Mullova og Vadim Repin; fløytisten Emmanuel Pahud og operasangerne Mari Eriksmoen, Charlotte Hellekant og Albert Dohmen
Eivind Gullberg Jensen er en norsk orkesterleder. Han startet sin musikalske karriere i Langeland Skulekorps på Stord, og deltok på deres jubileumskonsert 29. oktober 2022. Med et omfattende repertoarspekter, er han anerkjent for sine kunnskapsrike og innsiktsfulle tolkninger.
Johan Svendsen:
Sigurd Slembe, symfonisk preludium (1871)
Jan Erik Mikalsen:
Obokonsert (2022)
Johan Svendsen:
Symfoni nr. 1 (1865–66)
Det er alltid ekstra spesielt og gøy når en musikk fra orkesteret er solist under en konsert. Marion er ypperst dyktig på obo, og ser frem til Mikaelsens Obokonsert fra 2022!
Kristiansand Symfoniorkester (KSO) er et av Norges syv profesjonelle symfoniorkestre og består av 71 heltidsansatte musikere. KSO er et ungt og vitalt ensemble i sterk utvikling og har ansatte fra 17 ulike nasjoner.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.