21. nov
Konsertsalen
125 - 425 ,-
2 timer inkl.pause
Velkommen til en musikalsk reise i dyp melankoli, dansende lykkelek og “himmelske fioliner”.
Dirigent og komponist Rolf Gupta regnes som en av landets fremste personligheter innen symfonisk musikk. Han har tidligere vært sjefdirigent for både Kringskastingorkesteret og Kristiansand Symfoniorkester, og er tilbake i Kilden med et spennende program.
Helge Iberg er en våre mest innovative og allsidige komponister. Hans musikk befinner seg ofte i spenningsfeltet mellom jazz og klassisk samtidsmusikk. I denne konsertens første halvdel får vi høre flere verk som er beskrivende for Ibergs musikalske univers. Solist er ingen ringere enn fiolinist Eldbjørg Hemsing.
Om tredjesatsen i Mahlers 4. symfoni sa komponisten selv at musikken ler og gråter samtidig. I den siste satsen hører vi Marianne Beate Kielland i sangen «Det himmelske livet», hvor vi møter et naivistisk bilde av himmelriket: Vin koster ikke i de himmelske kjellere; englene baker brødet!
Dirigent: Rolf Gupta
Fiolin: Eldbjørg Hemsing
Mezzosopran og sopran: Marianne Beate Kielland
Piano: Nils Anders Mortensen
Fløyte: Anne Randi Haugejorden
Helge Iberg: Fire verk fra Songs from the Planet of Life (2019)
Gustav Mahler: Symfoni nr. 4, «Det himmelske livet» (1899–1902)
Rolf Gupta er utdannet kantor, komponist og dirigent fra Agder Musikkonservatorium, Norges Musikkhøgskole, Sweelinck Conservatorium Amsterdam og Sibelius Akademiet i Helsinki. Han har vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Kringkastingsorkestret KORK, KSO (2005-2013) og Norsk Barokkorkester samt kunstnerisk leder for Kirkefestspillene i Kristiansand, Opera Sør og MAGMA2002 Berlin. Siden 2012 er han professor ved UiA. Han har gjestet symfoniorkestre og operahus nasjonalt og internasjonalt siden debuten i 1994.
Siden 2015 har han i større grad enn tidligere arbeidet som komponist, og har levert verk for KORK, Bodø Sinfonietta, Agder Camerata og KSO.
Solist på verkene fra Helge Iberg er ingen ringere enn Eldbjørg Hemsing. Hun er en av dagens ledende unge fiolinister og en global ambassadør for klassisk musikk, med høy dedikasjon for vise frem sin kunstform til nye og voksende publikumsgrupper verden over. Hennes internasjonale karriere skjøt raskt fart og hun har blant annet spilt inn tre prisbelønte album, urfremført flere anerkjente nye komposisjoner, opptrådt på ledende scener, spilt under Nobels fredspris-seremonien, turnert med Norges kongefamilie og blitt utnevnt en rekke kurator- og kunstneriske rådgiverroller verden rundt.
Kielland er en av Europas fremste klassiske sangere, og opptrer jevnlig i konserthus i Europa, Japan og USA med dirigenter som Masaaki Suzuki, Juanjo Mena, Andrew Manze m.fl. I 2012 ble hun nominert til Grammy i kategorien «Best Vocal Classical Album» for «Veslemøy Synsk» av Olav Anton Thommessen. Med denne og over 65 andre innspillinger, samt et bredt repertoar og mange opptredener, har hun etablert seg som en bemerkelsesverdig formidler av musikk fra barokken til den moderne tidsalderen.
Nils Anders Mortensen er født i Flekkefjord og har spilt piano siden han var tre år. Etter studier i Oslo, Paris og Hannover dro han i 1998 til Alta for å bli landsdelsmusiker, noe som i følge Nils selv må være en av de mer varierte og givende musikertilværelser som finnes. Som musiker i Nord-Norge har Nils fått virke innen klassisk og samtidsmusikk, ethno, viser og jazz, med amatører og profesjonelle, på piano og orgel, og som arrangør og komponist.
Mortensen har tidligere spilt inn to solopianoplater med musikk av Grieg, Bartok, Debussy og Brahms.
Anne Randi Haugejorden har vært solofløytist i Kristiansand symfoniorkester og universitetslektor i fløyte ved Universitetet i Agder i en årrekke. Fra hennes solistvirksomhet med orkester kan nevnes fremføringer av Carl Nielsens fløytekonsert, J.S. Bachs Brandenburgkonsert nr 5, Carl Reineckes fløytekonsert i D-dur og J.S.Bach trippelkonsert i D-dur (fløyte.obo.violin). Hun medvirker ved en rekke klassiske og kommersielle innspillinger. Siste soloinnspilling er Griegs fiolinsonate i G-dur i transkripsjon for fløyte og klaver med pianisten Cordula Hacke (2023). Hennes virksomhet innen kammermusikk omfatter det sentrale repertoaret for fløyte og klaver, fløyte og strykere, fløyte og harpe, samt omfattende arbeid med blåsekvintett.
Helge Ibergs musikk er bestilt og framført av Norges fremste solister og orkestre og verklisten hans inkluderer orkesterverk, solokonserter, kammermusikk, opera, sanger og musikaler. Han vant Spellemannprisen i kategorien TONOs Komponistpris for verket som skal fremføres denne konsertkvelden.
Han er en original og genuin stemme i norsk kulturliv. Han er utdannet fra Universitetet i Oslo med fagene musikk, idéhistorie og religionsvitenskap og har en mastergrad i komposisjon fra Norges Musikkhøgskole. Helge er opptatt av kultur og humanisme, som musiker, men også som forfatter av bøker, essays og artikler. Han har mottatt Statens garantiinntekt for kunstnere.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.