Kilden og Kunstsilo fortsetter sitt unike samarbeid med andre del av A Nordic Art Symphony Project, et tverrkunstnerisk prosjekt som kombinerer musikk og visuell kunst.
Denne gangen har vi invitert musiker og komponist Jan Bang, som i tett samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, har kuratert et program som dykker inn i modernismens verden, og utforsker spennet mellom tradisjonelle og moderne uttrykk.
Kvelden ledes av dirigent Christoffer Nobin, som med sikker hånd vil føre publikum gjennom et mangfoldig og ambisiøst program. Medvirkende artister er Trio Mediæval, kjent for sin unike kombinasjon av middelalder- og samtidsmusikk, samt de prisbelønte jazzmusikerne Eivind Aarset og Mads Eilertsen, som begge er kjent for å utvide grensene for hva moderne jazz og improvisasjonsmusikk kan være. Kurator Jan Bang vil også være å se og høre på scenen.
Samtidig vil det vises digitaliserte kunstverk av den norske kunstneren Reidar Aulie, som er del av Kunstsilos åpningsutstilling. I tillegg vises to nye digitale kunstverk. «Artscapes», med scenekunstnerne Laura Christina B. Vallenes og Alma Eik, og en live VR-performance ved navn «Becoming Bee» av Erik Geslin og Filipe Pais (CNAP/Noroff) med deltakelse av Wilma Nilsen. Dette vil være med å danne en ekstraordinær ramme rundt kveldens program, og gi publikum muligheten til å oppleve hva som finnes mellom de ulike uttrykksformene i kunsten.
Dirigent: Christoffer Nobin
Medvirkende: Kristiansand Symfoniorkester, Trio Mediæval, Jan Bang, Eivind Aarset, Mads Eilertsen, Laura Christina B. Vallenes og Alma Eik.
Kaija Saariaho (1952 – 2023)
1. Fugitif, fra Trans for harpe og orkester
Visuell kunst: Artscapes, solist: Johanna Engedal (harpe)
Arthur Honegger (1892 – 1955)
I. Molto Moderato – Allegro fra Symfoni nr. 2. H. 153
Bang/Aarset/Eilertsen
Becoming
Visuell kunst: Becoming Bee
Einojuhani Rautavaara (1928 – 2016)
II. Credo et dubito, fra A Requiem in Our Time
David Lang (1957 – )
Just (After Song of Songs)
Visuell kunst: Tivoli
Anton Webern (1883 – 1945)
Passacaglia for orkester, op. 1
Bang/Aarset/Eilertsen, improvisasjon over
Finn Mortensen (1922 – 1983)
Trio, 1. sats
Arne Nordheim (1931 – 2010)
Nachruf for strings
Visuell kunst: Karusell
Bang/Aarset/Eilertsen
Henry Purcell (1659 – 1695)
Dido og Aeneas, akt 3, «When I Am Laid in Earth»
Solist: Anna Maria Friman-Henriksen (vokal)
Christoffer Nobin har etablert seg som en av de mest ettertraktede skandinaviske dirigentene i sin generasjon. I tillegg til samarbeid med alle de store svenske og danske symfoniorkestrene og operahusene, har han fått stor anerkjennelse med orkestre som London Symphony Orchestra og Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.
Jan Bang er ansvarlig for det musikalske programmet i konserten. Med seg i kurateringen har han leder for digital formidling og utvikling i Kunstilo, Torhild Haugen, som bringer to digitale verk av kunstneren Reidar Aulie inn i konserten.
– Vi håper at musikken skal forsterke den visuelle kunsten og vice versa. Klarer vi det, tror jeg publikum går en ganske unik opplevelse i møte, sier Bang.
Les hele intervjuet her.
«En fascinerende reise med tidløs vakker musikk» skrev anmelderne om Trio Mediævals kritikerroste debutplate Words of the Angel i 2001. Suksessen brakte trioen internasjonal oppmerksomhet og status blant eliten av tidligmusikkensembler. Det Grammy-nominerte vokalensemblet ble startet i 1997 og består av grunnleggerne Linn Andrea Fuglseth, Anna Maria Friman, og Jorunn Lovise Husan som har vært medlem siden 2018. Et typisk Trio Mediæval-program vever sammen ulike tråder i ensemblets musikalske utforskninger: sakral middelaldermusikk, nordisk folkemusikk, nordisk samtidsjazz, bestillingsverk og improvisasjon med eller uten instrumenter.
Eivind Aarset har klart å skape sin helt egne og umiskjennelige musikalske identitet, med en stor dynamikk i uttrykket. I det ene øyeblikket kan han spille de sarteste gitartonene, og i neste vending vrenge ut gitarstøy med nerve. Men han har også evnen til å lytte og kun spille det som musikken krever. Samtidig har han en trang til å utforske ulike sider av musikken, noe som gjennom årene har åpnet dører til samarbeid med størrelser som Jon Hassell, Sly and Robbie, Marilyn Mazur, Dhafer Youssef, Andy Sheppard, Laurie Anderson, og Bill Laswell.
Mats Eilertsen er en norsk jazzmusiker (kontrabass) og jazzkomponist, utdannet ved jazzlinja på NTNU i Trondheim. Eilertsen er en av de fremste og mest distinkte kontrabassister i Norge i dag, og er kjent for sitt varme og lyriske uttrykk, og som en stødig, åpen og utforskende utøver og komponist. Eilertsen spiller i en rekke band og ulike konstellasjoner i Norge og internasjonalt, og har gitt ut mange album i eget navn.
Albumet, «And Then Comes the Night», kom ut på ECM i 2019 og fikk Spellemannprisen det året.
Eilertsen har også medvirket på flere titalls plateutgivelser med Tord Gustavsen, The Source, Arve Henriksen, Nils Økland, Jazzmob, Dingobats og Håkon Kornstad Trio.
Før konserten inviteres publikum til førsnakk i Foajé Nord, klokken 19.00. Kjetil Nordhus får besøk av Jan Bang og Torill Haugen på scenen. Bang har kuratert musikkprogrammet i The Future Now, mens Haugen har ansvaret for den visuelle kunsten. Samtalen vil være med å gi kontekst til det publikum skal inn og oppleve i salen.
Sted: Foajé Nord
Tid: 19.00 – 19.30
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.