Tomas Glans og Katja Ebbel

– Håper å lande på noe fantastisk

Bilde av mann og kvinne som sitter på to barklrakker. I bakgrunnen er det rosa og lilla remser som henger ned.
Tomas Glans og Katja Ebbel diskuterer Amadeus.

Amadeus av Peter Shaffer har premiere 8. september. På scenen står 24 musikere, ti skuespillere, åtte sangere og fire dansere. Tomas Glans og Katja Ebbel ser på omfanget som en enorm mulighet og samtidig en stor utfordring.

Vi skal få alt dette til å fungere godt sammen. Alle må gutse og så håper vi å treffe planken og at vi lander på noe fantastisk. Det gir ekstra store muligheter når vi denne gangen har 24 musikere tilgjengelig, og disse ikke bare skal sitte statisk bak på scenen, men bli brukt som elementer i handlingen, sier Katja Ebbel.

Ebbel er scenograf og kostymedesigner i storsatsningen. Sammen med regissør og koreograf Tomas Glans forteller hun i en videopodkast fra Kilden teater og konserthus om muligheter og utfordringer midt i den kreative prosessen rundt storsatsningen.

Prisvinnende

Amadeus hadde urpremiere i 1979 og er skrevet av den britiske dramatikeren Peter Shaffer. Siden 1979 har forestillingen gått sin seiersgang på teatre over hele verden og vunnet en rekke priser. I 1984 kom filmversjonen, som regissør Miloš Forman ble belønnet med en Oscar for. Glans og Ebbel hadde begge sett filmen fra før, men valgte å se den igjen i forberedelsen til forestillingen i Kilden.

– Filmen legger lista veldig høyt, men den minnet meg på at det er lov å tøyse litt, selv når handlingen foregår midt i høykulturen. Det er befriende å tenke litt sånn at «alt er lov». De siste årene føler jeg det har vært en del minimalistisk teater, og det føles godt å ha mulighet til å kunne sprenge de rammene noe, sier Ebbel.

Bilde av kvinne med mørkt langt hår som smiler
Katja Ebbel, scenograf/kostymedesigner
Bilde av mann som snakker
Tomas Glans. regissør/koreograf

De siste årene føler jeg det har vært en del minimalistisk teater, og det føles godt å ha mulighet til å kunne sprenge de rammene noe.

Dobbeltspill

Mozart ble født 1756 og døde i 1791, og regnes som en av verdenshistoriens største komponister. Forestillingen utspiller seg i Wien på slutten av 1700-tallet. Antonio Salieri føler seg truet av den unge, genierklærte folke- og kvinneforføreren.

Der Mozart er genial, er Salieri middelmådig. Der Mozart er utsvevende, er Salieri hardtarbeidende og dedikert. Det utvikler seg til et dobbeltspill der Salieri blir venn med Mozart, samtidig som han gjør alt for å få vidunderbarnet til å gå til grunne. 

– Det er jo en fest som vi skal gjøre, men som også har en ekstrem sterk historie og som går inn i alt det vonde og det såre med å være menneske. Vi vil alle være Mozart, men de fleste er er en Salieri, sier Glans.

To medd i fargerike klær som ligger på bakken blant sorte remser. Bildet er tatt ovenfra og de ser rett inn i kameraet.

Fredrik Høstaker (t.v) og Kyrre Haugen Sydness som Wolfgang Amadeus Mozart og Antonio Salieri.

–  Vi vil alle være Mozart, men de fleste er er en Salieri.

Inspirasjon fra popkulturen

Glans og Ebbel har hentet mye inspirasjon fra barokken inn til forestillingen. Men også fra mer moderne popkultur.

– Mozart er sin tids rockestjerne og jeg tror nok også han ville vært rockestjerne i dag. Vi har hentet masse inspirasjon fra popkulturen i måten vi presenterer ham på og tror nok publikum vil kunne gjenkjenne helt konkrete referanser til representanter for popkulturen som de kjenner godt fra før, forteller de, uten å ville røpe noe mer.

Kostymeskisser, tre personer
Katja Ebbels kostymeskisser for Wolfgang Amadeus Mozart gjennom tre ulike stadier i livet. Det kunsteriske laget har hentet inspirasjon fra popkulturen til karakterene i Amadeus.