Hjelper barn i Bangkok: Musikken løfter oss

Kjell Åge klar til å undervise barn fra Kulturskolen i Kristiansand og Immanuel Music School fra Bangkok.

Bratsjist Kjell Åge Stoveland i Kristiansand Symfoniorkester har gått i spissen for et prosjekt der klassisk musikk kan løfte barn ut av fattigdom.

KONSENTRERTE barn setter blikket i læreren, hever buen og følger hvert minste strøk over fiolinen. De dykker inn i musikken og hengir seg, nikker til den voksne og justerer. Prøver igjen. Helt til de får det til. Hver dag, om det er mulig, kommer de til musikkskolen Immanuel Music School i hjertet av Bangkok. For noen timer er larmen fra motorveier, stanken fra søppel og klangen av håpløshet i de kummerlige forholdene de lever under fortrengt. I dag spiller noen av elevene som gikk her tidlig på 2000-tallet i anerkjente orkestre.

På konsert under motorveien i Bangkok.

Området hvor barna bor.

Utgjør en forskjell

– Fra du er tolv år må du selv betale skolegangen i Thailand. Mange av elevene herfra har fått utdannelse gjennom musikkstipender og har kjempet seg ut av livet i slummen. Ene og alene på grunn av musikken, sier bratsjist Kjell Åge Stoveland i Kristiansand Symfoniorkester. Han er initiativtaker til prosjektet «Musikk gir liv», som støtter denne skolen i Bangkok.

– Jeg vet ikke om jeg kan si at jeg alltid føler meg så nyttig som symfoniker i overflodssamfunnet vårt, medgir han.

Fra Kjell Åge (i midten) sin konsertdebut i Mandal kino våren 1983, under ledelse av far (til venstre).

– Jeg mener kultur, musikk og kunst er en sterk del av oss som mennesker, men da jeg satt der og så disse små fordype seg i musikken, og visste at det ville gi dem muligheten til å klatre ut av fattigdom og til et verdig liv, kjente jeg virkelig at jeg gjorde en forskjell.

– En av dem som fikk musikkundervisning tidlig ved Immanuel Music School, er nå tilbake som lærer ved samme skole. Han er rett og slett blitt en kjendis i Bangkok, og har fått masse pressedekning som profesjonell musiker. Ringen er på en måte sluttet, sier bratsjisten.

Kjell Åge Stoveland underviser førskolebarn på Immanuel Music School i Bangkok, høsten 2016.

Barndom i Ecuador

Kjell Åge slet ut mange av sine barnesko i Ecuador, der foreldrene jobbet som lærere på en norsk skole til han var ti år. Da familien vendte nesa hjemover, startet faren musikkskole i Mandal, og Kjell Åge var allerede bitt av basillen.

– Det var aldri snakk om press for å bli musiker, det har kommet naturlig og er bare blitt sånn. Jeg kunne like gjerne vært håndverker, sier den joviale mandalitten. Han har etablert seg som musiker i Kristiansand, og har tilhørt ensemblet i Kristiansand Symfoniorkester siden han studerte. Nå har han selv tre barn, som alle er glade i musikk.

– Jeg begynte med fiolin, men foretok et naturlig sprang til bratsj. Det lå veldig for meg, og jeg kjente meg komfortabel med den noe varmere og mer melankolske klangen i instrumentet.

Han kan spille både gitar og klaver også, forteller han, og hendene går automatisk opp i bratsj-stilling, gitarpositur og lekende pianofingre mens han snakker.

– Vi bratsjister er på en måte rytme- gitaristen i bandet. Du ville høre det godt om vi plutselig ikke var der, men vi har ikke den samme fremtredende rollen som eksempelvis fiolin. Kjell Åge spiller gitar og fiolin med hendene igjen.

Ut av hverdagen

Han hadde nok rett, mannen er en håndverker, og håndverket han bedriver har beviselig like sterk samfunnsnytte som om han skulle ha murt eller snekret. Og hvem trenger ikke et løft som menneske? Ikke bare barna i slummen, men også barn i Kristiansand som får musikkundervisning og veiledning fra mange av de 70 profesjonelle, heltidsansatte musikerne i KSO, som orkesteret oftere og oftere omtales som.

– Du løftes ut av hverdagen på symfonisk konsert. Om du tillater deg å forsvinne inn i musikken, omsluttes du helt, den halvannen timen du sitter i salen og både ser og hører oss. Det er jo varemerket vårt som symfoniorkester, den fysiske og sjelelige opplevelsen av å være tilstede i salen sammen med fullt orkester.

Konserter i Kilden

Tankene vandrer tilbake til musikkskolen i Bangkok. Fredag 25. august ble seks elever fløyet opp til en storkonsert i Kilden, der barn fra Thailand spilte Vivaldi sammen med norske barn.

– Så å si hele symfoniorkesteret stiltepå dugnaden, det samme gjorde barn fra kulturskolen og seniorene i Kildens kor «Sølvstrupene». Billettinntektene har i sin helhet gått til skoleprosjektet i Bangkok, og gjennom giverstøtte og fremtidige prosjekter omsettes alt dette nå i håp og fremtid for de unge, sier Kjell Åge, og lar hendene igjen illustrere det han snakker om.

TEKST AMUND HESTSVEEN
FOTO TERJE SOLLIE OG PRIVAT