Illustrasjon av William Shakespeare - Rosa bakgrunn.

Hvem var William Shakspeare?

(FORESTILLINGEN ROMEO OG JULIE ER AVLYST)

William Shakespeares tekster har stått som et fyrtårn innen litteraturen gjennom århundrene. I februar har Kilden Teater premiere på et av hans mest berømte stykker, nemlig kjærlighetstragedien Romeo og Julie. Her skal vi sammen gjenoppdage stykket om de to ungdommene som ofrer alt for hverandre og kjærligheten. Men først, la oss gjenoppdage Shakespeare selv, som med sitt bidrag til litteraturen fortsetter å være en sentral del av kulturarven vår. 

Livet

Shakespeare blir ofte omtalt som Englands nasjonaldikter. Gjennom sin karriere skrev han rundt utrolige 38 teaterstykker og 154 sonetter. Hans tidlige liv, og hva som drev ham til å bli en av de mest anerkjente og innflytelsesrike forfatterne gjennom tidene, vet vi dessverre lite om.  

Det vi vet er at han ble født i Stratford-upon-Avon, en liten by i Warwickshire i England, i 1564. Hans far John Shakespeare var hanskemaker, lærvarehandler og politiker. Hans mor Mary Arden var av velhavende bondeslekt. John og Mary fikk totalt åtte barn, og William var nummer tre i rekken.   

I en alder av 18 år giftet han seg med den åtte år eldre Anne Hathaway, og fikk tre barn; Susanna og tvillingene Judith og Hamnet. Livet etter ekteskapet er kjent som “de tapte årene” i Shakespeares liv, hvor det dessverre finnes lite informasjon. Det antas at han jobbet som lærer eller skuespiller i London i denne perioden.  

Men rundt 1590-årene begynte Shakespeare å etablere seg som dramatiker og skuespiller i teatermiljøet i London.

William Shakespeare - Maleri med rosa ramme

William Shakspeare / Portrett av John Taylor, 1610 / National Portrait Gallery

Han ble medlem av Lord Chamberlain’s Men, et teaterkompani som senere ble kjent som The King’s Men, og dette var starten på hans suksessfulle karriere innen teater. Han opptrådde som skuespiller i egne og andres stykker, og skrev selv skuespill for teatertruppen.

Etter hvert ble han omtalt som den fremste av engelske dramatikere. På denne tiden var teater allemannseie, det var datidens underholdning, og Shakespeare tjente gode penger. Familien steg sosialt, og Shakspeare kjøpte det fineste huset i Stratford.

“To be, or not to be: that is the question”
– Hamlet

Shakespeare var først og fremst opptatt av å skildre menneskesinnet, dets lidenskap og stemninger. Hans dramaer var like mye karakterstudier, og selv om karakterene var individualisert, utrykket de universelle følelser. Han er også kjent for sitt oppfinnsomme og poetiske språk, som senere har vært med på å berike og utvikle det engelske språket. I løpet av sin innholdsrike karriere skrev Shakespeare tekster som også skulle få enorm innflytelse på kunst og kultur gjennom tidene. Blant disse kjente tragedier som Hamlet, Macbeth, og selvfølgelig Romeo og Julie 

Romeo og Julie maleri

Romeo and Juliet / Maleri av Ford Madox Brown, 1870

Romeo og Julie

Romeo og Julie ble skrevet en gang mellom 1591 og 1595, relativt tidlig i Shakespeares karriere, og ble umiddelbart en stor suksess.  

Handlingen finner sted i Italia og kretser rundt Romeo Montague og Julie Capulet, to unge sjeler som forelsker seg hodestups i hverandre på tross av den bitre rivaliseringen mellom familiene deres. 

“Parting is such sweet sorrow” – ROMEO AND JULIET

Hva inspirerte så Shakespeare til å skrive denne kjærlighetshistorien om to unge elskende på hver sin side i en stor slekts-konflikt? Shakespeare var selvfølgelig først og fremst preget av tiden han levde i, både når det gjaldt selve historien, men også hvordan man beskriver kjærligheten. 

På denne tiden ble kjærlighet ofte skrevet som en hyllest til en kvinne som ble beundret av en mann. Hyllesten var beskrevet utenfra, som en kjærlighetserklæring uten at den som skrev egentlig kjente kvinnen. Når vi leser dette i dag, synes vi kanskje at det kan virke unaturlig og en smule nevrotisk. Men det er altså i denne tradisjonen Shakespeare skriver sitt Romeo og Julie, der Romeo nærmest roper ut sin kjærlighet til Julie.

“All the world’s a stage, and all the men and women merely players” – AS YOU LIKE IT

Slik det var vanlig den gang, lånte Shakespeare de aller fleste av sine handlinger fra eldre kilder. Han gjorde dem til sitt eget, utdypet karakterene, tilførte indre mening og utviklet dialogen. Når det gjelder Romeo og Julie, så er den sterkt inspirert av et eldre italiensk eventyr som het nettopp Romeo og Julie. I 1562 ble dette oversatt til engelsk av poeten Arthur Brooke, og noen år senere ble den oversatt til prosa av den engelske forfatteren og oversetteren William Painter. Oversettelsene til både Painter og Brooke er grunnlaget for Shakespeares Romeo og Julie 

Romeo og Julie - Promobilde

Romeo og Julie / 9. februar – 8. mars i Kilden

Selv om Romeo og Julie er en tragedie, så er det også en stor grad av komikk over den kompliserte handlingen. Humoren gjør at stykket åpner opp for både å se historien i et større perspektiv, og for å tørre å tolke den på nye måter.

Hjem igjen

Etter å ha skrevet stort antall skuespill og sonetter, trakk Shakespeare seg tilbake til hjembyen, der han tilbrakte de siste årene av livet før han døde den 23. april 1616, 52 år gammel. Hans arv lever imidlertid videre gjennom de mange verkene, som har blitt oversatt til utallige språk og fortsetter å inspirere og underholde mennesker over hele verden.