Kilden ut i Agder

LILLE AMADEUS – MOZART BLE TRAZOM

Av Helene Marie Myrstad & Julia Finbak Hassel

Trazom. Foto: Lars Gunnar Liestøl
Elias Moussaoui Anseth er Trazom. Foto: Lars Gunnar Liestøl.

Floger, gnitnegni og promperumpeorkester – Kilden Teater og Kristiansand Symfoniorkester reiste ut til barneskoler i Kristiansand med oppsetningen Trazom.

Fra Prestheia i øst til Søgne i vest.  Storsatsingen Amadeus har de siste ukene vekket stor begeistring blant publikum og kritikere, men denne høsten er det ikke bare innenfor Kildens fire vegger man får oppleve Mozart. I to uker har et ungt publikum fått oppleve en yngre, humoristisk og fargerik variant av Mozart, Trazom, spilt av Elias Moussaoui Anseth fra Kilden Teater. Sammen med Kristiansand Symfoniorkester brakte de både skuespill og klassisk musikk inn i flere barneskoler rundt om i Kristiansand, fra Presteheia i øst, til Søgne i vest.

Trazom, med tekster skrevet av Rune Belsvik, er en musikalsk forestilling som tar utgangspunkt i fortellinger om den kjente komponistens uvanlige barndom. Stykket kombinerer lekent teater med vakker gjengivelse av Mozarts musikalske verk, fremført av en sinfonietta bestående av musikere fra Kristiansand Symfoniorkester.

Målet med produksjonen var å involvere publikumet på en engasjerende måte i en morsom og musikalsk forestilling. Oppsetningen er i samarbeid med den nasjonale ordningen Den kulturelle skolesekken (DKS), som arbeider for at elever i norske skoler får oppleve profesjonell kunst og kultur.

Bilde fra gymsalen med Trazom og KSO
Bilde fra gymsalen med Trazom og KSO

Latter og hyl i gymsalen

På en solfylt høstdag i september ble det rigget klart til forestilling for fjerde trinn på Wilds Minne skole. Både latter og hyl kunne blitt hørt fra gymsalen en tidlig onsdags morgen. Trazom vekket stor glede hos barna med sine ville ansiktsuttrykk og gøye ordspill, iført et spektakulært antrekk. Gjennom en interaktiv forestilling fanget barna fiktive fluer og bidro til at Mozart fant tilbake til musikken sin ved å lage et promperumpeorkester. Sinfoniettaen bidro ikke bare med vakker musikk, men også med morsomme kommentarer, reaksjoner og ansiktsuttrykk da de gjennom hele forestillingen samhandlet med skuespilleren.

Thilo Bierud Hansen og Tilie Steindal  likte godt Trazom
Thilo Bierud Hansen og Tilie Steindal etter forestillingen
“Det var gøy og litt sånn rart fordi han gikk i litt rare klær og sånne ting”
Thilo Bierud Hansen og Tilie Steindal
Forestillingen slo godt an hos det unge publikumet. Thilo Bierud Hansen og Tilie Steindal snakket begeistret om den morsomme og “litt rare” forestillingen. – Det var gøy og litt sånn rart fordi han gikk i litt rare klær og sånne ting. Det fleste ble litt skremt når han gikk opp til oss, sa Tilie med et stort glis. Thilo nikker og sier seg enig om at det var en gøy forestilling. Når de ble spurt om de ønsker flere av disse skoleforestillingene fremover var de begge enige om at Kilden absolutt burde komme tilbake.