Med hjerte for Agder

Kim Rysstad

Profilbilde av Kim Rysstad
Foto: Kim Rysstad

I august samles kulturskatter fra hele Agder på scenen i konsertsalen i Kilden i forbindelse med «Folkelig kraft». På scenen står blant annet Kim Rysstad, kjent fra både Melodi Grand Prix, Stjernekamp på NRK og med en lang og imponerende diskografi bak seg. 

Kim Rysstad planla aldri å drive med folkemusikk selv om familietreet tilsa akkurat det. Med en yngre bror som drev med folkesang og spilte munnharpe og en oldefar med lang fartstid som tekstforfatter av stev og dikt. Men, alene i et rom med gamle opptak i 2003 skjedde det en livsendrende hendelse for Kim. 

– Jeg jobbet på Agder Folkemusikkarkiv med å digitalisere gamle opptak i stedet for å avtjene vanlig verneplikt i militæret. Jeg skulle digitalisere opptak etter Birgit Rike Lund og hørte henne fremføre et stev skrevet av min oldefar, og da skjedde det, sier Kim engasjert. 

Oppvåkningen

Mens opptaket ble transformert fra analog til digital, skjedde det en umiddelbar indre transformasjon i Kim også. Opptaket vekket en brennende lidenskap for folkemusikk, Kim kaller det en oppvåkning.  

– Det var en veldig mektig opplevelse. Teksten til oldefar, tonesatt med stemmen til Birgit ble rett og slett en veldig sterk og fin opplevelse. Ja, en slags oppvåkning, sier Kim med den karakteristiske valledialekten. 

Vennskap gjennom musikken

Birgit Rike Lund var en anerkjent folkemusiker og kveder fra nettopp Valle. At det var Birgit som skulle vekke interessen i Kim var preget av tilfeldigheter, men etter opplevelsen i 2003 ble livslange bånd etter hvert knyttet mellom Kim og Birgit. 

– Vi var nære og tilbrakte mye tid sammen. Hun kunne ringe meg bare for å høre om hvordan jeg hadde det. Hun betydde mye både for folkemusikken og meg privat. I en alder av 94år troppet hun opp i publikum da jeg sto i finalen på Stjernekamp for å støtte meg, det er sprekt! 

Med Stjernekamp fikk enda flere nordmenn opp øynene for Kim og dermed også folkemusikken. Selv om musikken har røtter langt bak i tid understreker Kim at folkemusikken er en tradisjon som lever i beste velgående, i hele Agderfylket. 

– Det blir godt å komme tilbake, det blir faktisk en reprise av et verk jeg har gjort med symfoniorkesteret tidligere

– Kim Rysstad

Setesdal i hjerte og sinn

– Akkurat nå er jeg ved landstedet i Sverige, deretter blir det å reise tilbake til Norge for noen konserter før det blir en liten tur hjem til Rysstad og Setesdalskappleiken i august. Det er en tradisjon jeg ikke vil gå glipp av, smiler Kim. 

I Folkelig kraft møtes utøvere fra regionen til et musikalsk møte med Kristiansand Symfoniorkester, men at man fremfører folkemusikk med et orkester er ikke nødvendigvis selvsagt, ifølge Kim. 

– Folkemusikken har vært og er i stor grad en solistisk tradisjon, den har i utgangspunktet ikke vært ment for et orkester. I Folkelig kraft er det mange utøvere på scenen med forskjellige uttrykk og egenart, orkesteret vil være samlende og binde det hele sammen, sier Kim. 

portrett av Kim Rysstad foran trær
Foto: Kim Rysstad

Første møte

For mange vil Folkelig Kraft være det første møtet med folkemusikken i Agder, og i den anledning forteller Kim entusiastisk om sitt bidrag inn i programmet. 

– Vi skal blant annet gjøre en stevleik. Kort fortalt så er det kvedere som fremfører stev til hverandre. Tradisjonelt ble det fremført som en slags konversasjon i sang, gjerne i festlig lag, en kveder begynte og deretter fortsatte neste kveder ved å bygge videre på innholdet i stevet som ble fremført først, forteller Kim. 

– Som oftest handler stevtekstene om kjærlighet, fjell, fjord, natur og dagligdagse hendelser, mens andre ganger kan de være litt frekke og litt på kanten. Ja, nesten som en moderne rap-battle, ler Kim. 

Det er ikke første gang Kristiansand Symfoniorkester og Kim fremfører noe sammen. Allerede i 2011 fremførte Kim folkemusikk fra scenen i Kilden i anledning åpningen av huset. Siden har han også vært innom som solist flere ganger.

– Det blir godt å komme tilbake, det blir faktisk en reprise av et verk jeg har gjort med symfoniorkesteret tidligere, Heming, en middelalderballade med melodi fra Setesdal.  Det er en lang ballade som består av nesten 100 vers, hvor jeg fremfører fem, beroliger Kim avslutningsvis.