Teatersjef Valborg Frøysnes trengte ikke lete langt da hun skulle finne en kunstner for samarbeid med utforming av teaterplakater for 2022. Et steinkast unna Kilden holder en av Kristiansands mest omtalte og nyskapende kunstnere til, i et atelier som ved første øyekast ser ut som teaterets eget verksted.
Erik Pirolt bor og arbeider i Kristiansand. Han er utdannet ved Kunstakademiene i Trondheim og Oslo, og ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Oslo i 2008. Sammen med søster og grafisk designer Anna Maria H. Pirolt har han utviklet en plakatkunstserie som blander det klassiske, figurative maleriet med 3D-teknologi.
Pirolt så først og fremst på oppdraget som en mulighet til å tilbringe mer tid sammen med familien.
– Hele jobben har egentlig føltes som en slags ferie. For i feriene henger jeg mye med min søster» sier Pirolt om samarbeidet. I tillegg er min søster det man trygt kan kalle en perfeksjonist, og en rasende dyktig grafisk designer.
Anna Maria Pirolt har drevet designbakeriet Brød&tekst i Oslo siden 2008, med fokus på design av bøker og trykksaker for bl.a Gyldendal Norsk Forlag, Redd Barna og Cappelen Damm. I tillegg er hun en habil kostymedesigner med lidenskap for søm og tekstiler.
Og da kan man jo lure på; hvordan har prosessen vært når to multikreatører, som i tillegg er søsken, skal skape noe sammen?
– Vi har badet i en million ideer, og har vært veldig åpne. Når man kommer til et punkt der det ikke er så mye snakk om «min» eller «din» idé, og man bare bygger på hverandres ideer, så kan man til slutt se tilbake på et sammenvevd teppe. Så man kan på mange måter si at plakatene er et produkt av søskenkjærlighet, sier Erik Pirolt.
Pirolt forteller videre at en av ideene som slo seg frem tidlig i prosessen var å modellere i 3D.
– Jeg har jobbet mest med skulptur opp igjennom, så når jeg lager bilder bruker jeg en skulpturell tankegang. Kan man forme i leire, kan man i prinsippet også forme på data.
Grunnideen bestod i å få plakatene til å leve ved å animere maleriene i en 3D-teknikk, for deretter å lage videolooper av dem. Årets teaterplakater har dermed fått to formater – de er både malerier og animasjoner.
Pirolt medgir at det har vært tidkrevende å utvikle teknikken som var nødvendig for å animere maleriene, men en langtekkelig prosess er ikke nødvendigvis noe negativt;
– Det har vært luksus å få tilbringe så mye tid med Anna-Maria, og til tillegg har det vært en utrolig flott opplevelse å få samarbeide med teatersjef Valborg Frøysnes. «Valborg må sies å være en rett gjennom lidenskapelig teatersjel, med hjertet plassert på rett plass. Jeg er spent på hvordan Kristiansand tar videre imot hennes visjoner og produksjoner fremover, sier Pirolt.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.