Samhold i sentrum

Endelig setter vi opp Samhold Søkes av Jonas Corell Petersen! I 2020 var vi én uke unna premiere før vi måtte stenge ned grunnet koronapandemien, og i 2021 skjedde det på nytt. I 2022 skal vi endelig komme sammen og oppleve denne vidunderlige, morsomme, absurde og såre forestillingen. Etter de to siste årene kan vi trolig kjenne oss igjen i denne tematikken enda mer enn før.

— Samhold Søkes var noe av det første som ble rammet av koronarestriksjoner hos oss i Kilden, så nå er vi veldig glade for at det endelig skal skje i august 2022, sier Kildens teatersjef Valborg Frøysnes.

Valborg Frøysnes

Regissør med interesse for fellesskap

Regissør for forestillingen er Jonas Corell Petersen, som har etablert seg som en av de fremste i en ung regissørgenerasjon.  Han har blant annet vært husregissør og kunstnerisk rådgiver hos Nationaltheatret, og forestillingene hans har blitt spilt i Tyskland, England, Holland, Belgia, og Danmark. Corell Petersen var faktisk en av de første regissørene Valborg Frøysnes kontaktet da det ble klart at hun skulle bli teatersjef.

— Jeg har jobbet med ham som skuespiller og han har en utrolig fin måte å jobbe på. Han har en underfundig humor, og jeg tror Samhold Søkes vil bli et humoristisk stykke som mange vil kunne kjenne seg igjen i, forklarer hun.

Jonas Corell Petersen

Det ambivalente ønsket om å være del av noe større enn seg selv, er en tematikk regissøren er opptatt av, og tema for forestillingen Samhold Søkes.

I en artikkel med Nationaltheatret sier han:

I dag finnes fellesskap andre steder enn før. Men likevel søker vi i fortiden: husmannskost og hjemmedyrkede grønnsaker, make America great again. Vi savner fellesskapet og leter i fortidens store rotekasse.

 På spørsmål om hva som skal til for å få fellesskap til å fungere svarer han:

– (…) jeg tror det må være en balanse mellom trygghet og frihet – to størrelser som i utgangspunktet står i opposisjon til hverandre.

I stykket tar Corell Petersen tak i et tema som interesserer ham, og innsnevrer det i skriveprosessen. Prøvene består mye i å redigere teksten og tilpasse den til skuespillerne.

Medvirkende i forestillingen

Skuespillere og seniorkor

På scenen står fire erfarne Kilden-skuespillere som du tidligere i år kanskje har sett i Heimanifrå – på høge hæler i Junaiten, eller Ibsens Rosmersholm. Ulla Marie Broch, Isabel Toming, Henrik Rafalelsen og Ragnhild Meling Enoksen har brukt mye tid på å bli kjent med teksten og bearbeide den sammen med Corell Petersen. På scenen har de også med seg Kildens eget seniorkor Sølvstrupene.

– Med tanke på temaet fellesskap ble det naturlig å involvere et kor, for det å synge i kor er på mange måter det ultimate fellesskap; all den tid man puster sammen, synger sammen og står sammen. Prosjektet er et spennende møte mellom mennesker som ikke først og fremst er skuespillere, og andre som lever av dette, forklarer Frøysnes. 

Vidar Bø og Synne Reichelt Føreland

Lokale kunstnere

Medvirkende i forestillingen er også pianist Vidar Bø, som mange kjenner som en markant figur i byens musikk og kulturliv. I stykket vil vi høre både original musikk og musikk du kanskje kjenner fra før.

Kostymedesigner er Kristiansanderen Synne Reichelt Føreland. Tidligere i år hadde hun kostymedesign på Kilden-oppsetningen Rosmersholm, og for denne ble hun nominert til Hedda-prisen! Bli kjent med resten av de dyktige kunstnerne bak stykket her.

Se bilder fra prøver i vår: 

Fellesskap er felles skapt

Fellesskap og samhold betyr ulike ting for ulike mennesker, men begrepene gir for de fleste positive assosiasjoner. Stykket belyser likevel hvordan fellesskap i tillegg til å skape gode følelser også kan føles klebrig, kleint eller ubehagelig.

– Det finnes så mange sider ved fellesskap, både de nødvendige fellesskapene de fleste mennesker er avhengige av, men også de kleine, uønskede og påtvungne fellesskapene. Forestillingen setter lys på ulike sider av fellesskap, og jeg tror mange vil kjenne seg igjen i mye av det som skjer på scenen i løpet av stykket, sier Frøysnes.

Nettopp identifikasjon og gjenkjennelse er viktige faktorer i skapelsen av fellesskap, i følge sosiolog og forfatter av boka Hva er fellesskap, Aksel Tjora. I forbindelse med Vorspiel Samhold Søkes som ble holdt i Kilden i 2021 som et mindre arrangement da vi ikke kunne gjennomføre forestillingen som planlagt, sendte Tjora oss en video hvor han snakker om nettopp dette.


Aksel Tjora om identifikasjon og fellesskap: 

Han sier videre at man også kan oppleve identifikasjon med, eller tilhørighet til, folk man ikke nødvendigvis kommuniserer med, men som man føler seg lik. Eksempler på dette kan være klesstil, interesser eller at man oppholder seg på samme sted til samme tid. Det at vi er på samme sted samtidig kan også være en interaksjonspådriver, som Tjora kaller det. I Norge snakker vi ikke sammen like spontant som i andre deler av verden, men er vi på samme sted, for eksempel en konsert, kan dette være en pådriver til å snakke sammen.

Videre legger han vekt på viktigheten av å arbeide for fellesskapet – fellesskap er felles skapt.

– Vi må alle bruke tid om vi skal få til gode fellesskap. Du må ta deg tid til å delta, uten å nødvendigvis være i sentrum. De gode fellesskapene kan finnes over alt, men det å ha fysiske steder som er tilgjengelige gjør det mye enklere.