Mike Troxel i Kildens versksted. Snakker engasjerende til kollega.

Magi fra verkstedet i Kilden

Rett bak Kilden med sin monumentale bølgevegg rettet mot havet ligger verkstedet. Et gult, kanskje litt anonymt bygg, hvor scenografi og imponerende byggverk trilles ut portene støtt og stadig. Bak det kreative laget bestående av malere, snekkere, ingeniører og produktutviklere står energibunten Mike Troxel.

Ett stykk tilfreds amerikaner på publikumsplass i intimsalen i Kilden

 Fantastic!

I Intimsalen i Kilden sitter amerikaneren på publikumsplass og studerer et intrikat byggverk som har reist seg på scenen. Tråder, trekk, skinner og timevis med planlegging har gjort den imponerende trosseriggen i treverk nesten levende. Alt har blitt designet, planlagt og satt sammen her på verkstedet i Kilden for forestillingen Kill Devil.

— Dette prosjektet er kanskje det jeg er mest stolt av her i Kilden, det vi har laget i verkstedet denne gangen har jeg ikke sett før, det er rett og slett helt fantastisk sier Mike.

Det er vanskelig å ikke bli smittet av entusiasmen til Mike, han snakker på inn- og utpust om prosjektet. Det veksles mellom nåtid, fremtid og fortid. Hva de har gjort, har tenkt å gjøre og burde ha gjort. Mike begynner å dra i et tau festet til taket av scenen.

— Hvis du trekker i denne så vil elementer bevege seg i andre enden av scenerommet, sier Mike. Før han begir seg ut på et ganske langt resonnement om hvordan man skal få frem følelsen av brusende hav på scenen.

For å lage byggverket, eller kanskje kunstverket, har alles ferdigheter blitt satt på prøve.

 Hvis du jobber på verkstedet i Kilden er du ikke «bare» snekker, du må også være problemløser og en god lytter, sier Mike.

En trosserigg i tre

Å lage en komplett trosserigg i treverk, stikk i strid med sunn fornuft og industristandarden aluminium, er både tidkrevende og utfordrende, men det er dypt forankret i forestillingens tematikk.

Nordmenns deltagelse i internasjonal slavehandel er direkte knyttet til vår status som sjøfartsnasjon. Datidens langtransport foregikk som oftest på havet og nasjoner som beriket seg på slavehandel hadde ofte en viktig rolle i internasjonal sjøfart, det seg være som redere, skipsbyggere eller kapteiner. Nesten 80% av eikeskogen i Norge grodde på Sørlandet, dette medvirket til at agderfylkene ble en ettertraktet region for verft som både bygde og reparerte skip med sørlandsk tømmer.

Sportsdykker Leif Svalesen fant vraket av slaveskipet Fredensborg utenfor Arendal i 1974. Det ble gjort funn av flodhest-tenner, elfenben, og fotlenker som ble brukt til å lenke fast slavegjorte under overfarten. Funnet kastet nytt lys over den nordiske slavehandelen og konsekvensene av denne. 

I forestillingen Kill Devil skal regissør Petter Width Kristiansen utforske nordmenns historie i kolonitiden gjennom bilder og skyggeteater.

I Intimsalen ruver byggverket mot taket, med en front som skal etterligne en norsk stavkirke. Mike er fornøyd med hvordan verket har blitt til.

Prosessen med å komme frem til et konsept som svarer ut forventningene til kunstnerisk lag kan være en lang prosess sier Mike.

— Av og til kommer regissør og scenograf til meg med tekniske tegninger på rutenett nøyaktige ned til en tiendedels millimeter, mens andre ganger får jeg en krøllet serviett med noen strektegninger. Kill Devil ligger nok et sted midt imellom, og det har vært mange utfordringer, smiler Mike.

Ny teknologi, gammel fortellerkunst

En viktig del av forestillingen er bruken av skygger. En stor laserkutter på verkstedet har møysommelig kuttet ut bittesmå detaljer som gir skyggene en detaljrikdom man for få år siden bare kunne drømme om.

— Se for deg å kutte ut alle disse detaljene for hånd, flirer Mike.

På bordet ligger skip med rep og seil, like bortenfor et øye, hvert hår rundt øyeeplet er representert. Elementene blir belyst bakfra mot et hvitt lerret og gir livløse pappdeler illusjonen av å være levende.

Mike og verkstedet i Kilden har fått et godt ry på seg utenfor Kristiansand som både løsningsorienterte og kreative problemløsere, det kan kanskje være fordi lederen for verkstedet har problemer med å si nei?

— Jeg sier sjelden nei og jeg liker å bli utfordret, vi jobber jo tross alt med problemløsning, sier Mike og forteller engasjert noen av utfordringene de har møtt i forbindelse med forestillingen.

 This has been so much fun! utbryter Mike på morsmålet. 

Forestillingen har fått svært blandede anmeldelser, fra terningkast 6 til mindre positive tilbakemeldinger. Det er tydelig at forestillingen engasjerer og helt siden premieren har omtrent alle spilledager vært utsolgt. 

— Jeg synes dette er noe av det kuleste vi har laget her i Kilden, og vi har laget mye kult. Du blir sugd inn i historien på en helt unik måte, både fysisk og emosjonelt. Ordet fantastisk strekker ikke til, sier Mike og tenker seg om.

— Supersoniskformidabelt!