I vesten har vi en distanse til død som kan virke ukjent og fjernt for andre kulturer. Kort tid etter et dødsfall vil vedkommende bli hentet av et profesjonelt firma og bli klargjort for begravelsen. Med unntak av å velge gravsten, antrekk og eventuelle kunstneriske innslag i begravelsen er ikke de nærmeste med på selve prosessen med å håndtere kroppen til den avdøde.
Kunstneren Mat Collinshaw har med filmen «Sky Burial» latt seg inspirere av øyeblikket hvor det er tid for å ta farvel med syke og gamle og har skapt en kunstfilm som tar oss med på de vonde, fine og såre øyeblikkene. Det visuelle inntrykket er ytterligere forsterket av de vakre tonene fra vårt eget symfoniorkester og vokalensemble som fremfører Faurés Requiem.
I Tibet er bakken for hard til å kunne lage en grav i vanlig forstand og det er langt mellom ressurser som kunne blitt til et bål, et begravelsesbyrå i vestlig forstand er det naturligvis heller ikke mulig å ringe til.
I mange varmere klima spiller åtseletere en viktig rolle i det naturlige kretsløpet, det gjør de også i Tibet. Her blir de avdøde fraktet til fjellsider hvor åtselfugler har sitt naturlige habitat, kroppene får små snitt i kroppen som så blir konsumert av fuglene. I vesten kan praksisen kanskje virke barbarisk, men det er både nødvendig og naturlig for miljøet hvor dette finner sted. Mat Collishaw sier det kanskje best selv når han omtaler filmen:
«De døde stiger til himmelen i magen til gribbene, fremfor i armene til engler.»
– Mat Collinshaw
Med nettopp denne tibetanske skikken som både tittel og inspirasjonskilde har verket «Sky Burial» blitt til.
Gabriel Faure var en av de fremste komponistene i sin generasjon. Verkene hans har påvirket mange kjente komponister i det 20. århundre og han regnes i dag som en av de mest innflytelsesrike franske komponistene i historien. Tonene fra verket akkompagnerer den visuelle opplevelsen som blir vist på et stort lerret bak Kildens musikere.
Kilden Vokalensemble består av 16 faste sangere som har som mål å skape vokalmusikk på internasjonalt nivå, Kristiansand symfoniorkester på sin side består av 71 heltidsansatte musikere fra 17 ulike nasjoner.
Frøydis Emilie Lind, leder for Kilden Vokalensemble mener vi står foran en helt spesiell kveld.
– Gabriel Faurès Requiem er et av de vakreste kor- og orkesterverk jeg kjenner, sier Frøydis, og fortsetter:
– Å få oppleve det sammen med Mat Collishaws sterke kunstfilm, kan ikke bli noe annet enn en sjeldent stor opplevelse.
Det er altså duket for en spesiell kveld i konsertsalen. Når det gjelder verket som skal fremføres sammen med begravelsesritualet fra Tibet, sa Faurè det kanskje aller best selv:
“Det har blitt sagt at mitt Requiem ikke uttrykker frykt for døden, og noen har kalt det en «Dødsvuggevise». Men det er slik jeg ser på døden: som en lykkelig befrielse, som en jakt på overjordisk lykke, snarere enn som en smertefull opplevelse.”
Kilden Vokalensemble
Operasjef Frøydis Emilie Lind gleder seg til en helt spesiell kveld.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi og våre partnere teknologier som cookies for å lagre og / eller få tilgang til enhetsinformasjon. Hvis du ikke samtykker eller trekker tilbake samtykke, kan det påvirke visse funksjoner og funksjoner negativt.