En frihetsdans på sosiale medier

En av ti ytringer på nett er hatytringer. Men for danseren Ahmad Joudeh ble sosiale medier veien ut av Syria og inn i friheten. Forestillingen «Lik og del» har som mål å vise oss hatet – og å forebygge det.

– Sosiale medier har et enormt demokrati-serende potensial. Dessverre ser vi akkurat nå at det motsatte skjer. SoMe blir brukt aktivt for å bryte ned demokratier. Da er det ekstra farlig å snakke mer for sitt eget ekkokammer enn for å forstå hverandre, sier Amalie Nilssen.

Teatersjefen er både manusforfatter og regissør på «Lik og del», som Kilden Teater setter opp i februar. Stykket formes over samme lest som suksessen «Anne Franks Søsken», som innebærer at det spilles ut ekte historier fra virkelige liv.

– Ved å bruke virkelige mennesker og virkelige historier kommer vi enda tettere på tematikken. Historiene er så sterke at det blir unødvendig å dikte, sier Nilssen.

Forestillingen begynner med Facebookstatuser fra fem personer som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre. Etterhvert som historiene utspiller seg, ser vi hvordan livene deres likevel henger sammen og påvirker hverandre.

«Jeg ønsker å formidle at alle mennesker har rett til å leve»

– Dansen er mitt pass

Ahmad Joudeh har en av hovedrollene. Han kan takke dansen – og sosiale medier – for at han ikke endte opp med å dø som soldat eller som offer for ekstremister. Joudeh vokste opp i en flyktningleir i Syria, som statsløs tredjegenerasjons palestinsk flyktning. Fra han var åtte år drømte han om å bli danser, og gjennom hele barndommen danset han i smug. Som 16-åring kom han inn på ballettakademiet, han fullførte danseutdannelsen ved Higher Institute of Dramatic Arts i Damaskus og har reist rundt i hele Midtøsten med de beste kompaniene. 

– Mange syriske flyktninger måtte dra over havet og mange døde, men vi var superfattige og hadde ikke råd til å reise. Jeg skulle avtjene min verneplikt, men fordi jeg hadde postet videoer av dansen min på Facebook og Youtube kom det en journalist til Syria og laget en dokumentar om meg. Den førte til at jeg ble invitert av den nederlandske nasjonalballetten og fløyet til Europa. Dansen er mitt pass, min identitet, sier Ahmad Joudeh.

Med seg på scenen får han skuespiller Ingrid Liavaag, som er utdannet ved den kjente franske skuespillerskolen Le Coque, skuespiller Maria Mozhdah fra Kristiansand, som ble Amanda-nominert for sin spillefilmdebut i Iram Haqs Oscar-nominerte film «Hva vil folk si», skuespiller Ghopi Prabaharan som driver sitt eget SoMe-selskap og har som visjon å vise mørkhudede barn at det er plass til dem på norske scener, og danser Tomos Young, som mange husker som Terje Vigen i 2017-oppsetningen i Fjæreheia. Ahmad har store visjoner for prosjektet.

– Jeg ønsker å formidle at alle mennesker har rett til å leve. Samme hvem jeg er, uavhengig av nasjonalitet, kjønn eller situasjon, så fortjener jeg å leve fritt. Jeg vil vise mennesker dem selv, sette opp et speil for dem, og la dem se seg selv i oss på scenen. Det blir litt av en jobb, smiler han.

Dialog på tvers av ulikheter

Historiene i «Lik og del» hentes inn gjennom dialog mellom mennesker som vanligvis ikke snakker sammen. For å få til det har Kilden fått hjelp av Plattform – Norsk Institutt for Forebygging av Radikalisering og Voldelig Ekstremisme.

– Plattform har unik kompetanse på å forebygge radikalisering. Med dem i ryggen, kan vi føle oss helt trygge når vi går inn i miljøer vi ellers hadde valgt å holde oss unna. Skal vi forstå mennesker vi er uenige med, må vi begynne med å lytte åpent til dem, sier teatersjef Amalie Nilssen.

Plattform er et samarbeid mellom politi, kommuner og forskere og er lokalisert ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Her jobber daglig leder og interkommunal rådgiver Omar Sadiq, Rose Byremo Olsen fra Politiet og forsker Kjetil Grødum med å gi kompetansehevende tiltak om radikalisering og forebygging til alle som jobber med ungdom.

– Det er viktig for oss å være med å utvikle nye kanaler for å nå ut bredere, og samarbeidet med Kilden er unikt, sier Sadiq.

Teateret åpner helt nye muligheter.

Omar Sadiq, Rose Byremo Olsen og Kjetil Grødum fra Plattform.

– Her kan vi nå ut på en helt annen måte enn gjennom et seminar eller kurs, og til et mye bredere publikum. Vi når tanke og hjerte bedre i rammen av et teaterstykke enn gjennom en veileder eller instruks, sier Byremo Olsen.

Hun håper at «Lik og del» kan gjøre unge bedre i stand til å forstå og ta avstand når noen prøver å rekruttere til radikale grupperinger.

– Hat og intoleranse er i seg selv ikke straffbart, men det er det som er fundamentet til ekstremismen, sier hun.

Kjetil Grødum peker på fortellingens muligheter til å skape forsoning og kunstens potensiale som instrument for det intuitive.

– Skal vi lykkes med å kjempe mot disse holdningene må vi se den felles menneskelige sårbarheten i den enkelte. Denne forestillingen er med på å skape en motfortelling som kan åpne opp for samtaler og refleksjon, sier han.

 

Tekst Kristin Øygarden

Foto Annet de Graaf/Plattform

Lik og del

URPREMIERE 22. februar

SPILLES til 30. april

Kilden teater og Kilden dialog

Tekst og regi: Amalie Nilssen

Medvirkende: Ahmad Joudeh, Maria Mozhdah, Ghopi Prabaharan, Tomos Young og Ingrid Liavaag.

Spilles også i Oslo under Heddadagene og på Arendalsuka i august.