EN høy pris for kjærligheten
Det handler om kjærlighet, identitet og hva vi er villig til å gjøre for hverandre, når kunst-studenten Evelyn og den ukule og forelskede museumsvakten Adam utvikler et forhold i Tingenes tilstand
Jeg håper publikum vil sitte igjen med en undring over hva som er ekte og hvor mye falskhet det er i våre liv
sier Ryall Burden, scenograf for Tingenes tilstand.
Den amerikanske regissøren Neil LaBute presenterte «The Shape of Things» for første gang i London i 2001, og teaterstykket er senere filmatisert. 28. september har Kilden premiere på forestillingen som er minst like aktuell i dag, og som tar opp smertefulle spørsmål om hvor langt man er villig til å gå for kjærligheten. Eller for kunsten. Og hva man er villig til å ofre for å få det man ønsker.
I forestillingen følger vi den dedikerte
kunststudenten Evelyn og kunstmuseums-vakten Adam, hans bestevenn Phillip og kjæresten Jenny, og blir med på en reise gjennom Adams forvandling fra en ukul og tykkfallen fyr, til en trendy og sexy hunk.
– Det er et usedvanlig veldreid stykke med en sterk og kompleks historie, som blir presentert i et spennende og samtidsriktig univers. Evelyn får et så sterkt grep over Adam, som er blendet av sine følelser, at hun får ham til å endre både utseende og væremåte for hennes skyld, forklarer Burden.
Moral og kunst
Tingenes tilstand tar opp forholdet mellom moral og kunst, og under overflaten skjuler det seg en råskap og et mørke som ikke er slik man gjerne tror.
– Gianluca Iumiento ved Kunsthøgskolen i Oslo er regissør, og både han og vi i Kilden kommer til å ta ganske utradisjonelle grep i forhold til det man vanligvis tenker er teater.
Det blir en lek med forskjellige former, som kunstinstallasjoner, museum og tradisjonelt teater, pakket inn i et intenst møte med publikum.
– Kombinasjonen av det originale amerikanske manuset som er tilpasset av Gianluca og produsert lokalt ved Kilden med våre egne skuespillere, gjør det til et unikt og spennende samspill, fortsetter scenografen.
Veien til riktig uttrykk
For Jessica Romberg, kostymedesigner for
Tingenes tilstand, er dette et spennende og krevende prosjekt. – Jeg jobber tett sammen med Gianluca for at karakterene skal stemme med det han planlegger, og vi må ofte gå mange runder, avslører hun.
Det lages gjerne flere collager for å finne karakterenes uttrykk, og når det riktige uttrykket er på plass så planlegges selve kostymene. For at Adam skal få det rette uttrykket gjennom hele forvandlingen, har Jessica søkt råd hos ungdom som kan identifisere seg med ham.
Søker råd hos ungdom
– Det jeg ser gjennom mine 50 år gamle øyne er ikke relevant. Derfor har jeg dybdeintervjuet ungdom for å finne Adams rette uttrykk, slik at de skal kunne kjenne seg igjen i karakteren.
Evelyns karakter er derimot gjennom-gående trendy i Berlin og Københavnsk stil. Hun er motebevisst, men flagger det motsatte. – Evelyn har full kontroll, og det kommer
visuelt til uttrykk i stykket. Hun kjenner de
hippeste merkene og bruker dem i kombinasjon med vintage, men som kunststudent liker hun
å fremstå som det hele er mer tilfeldig.
Jessica forteller videre at det er en krevende øvelse å treffe på karakterene og kostymene for at totalopplevelsen skal bli gjennomført.
– Det er nok ikke alle som tenker over hvor mye arbeid det ligger bak kostymevalg, men det må funke optimalt og skal være med å forsterke karakterene. Først da vil det gi publikum en opplevelse av alt bare stemmer, avslutter Jessica Romberg.
Teatersjefens kommentar
Tingenes tilstand er en fortelling om kjærlighet, ærlighet, kunst, skjønnhet og bedrag. Vi ønsker å bli sett, og vi ønsker å bli elsket. Hvor langt er vi villige til å gå for å oppnå nettopp det?
I Tingenes tilstand lar Neil LaBute Bibelens skapelsesberetning møte Oscar Wildes Dorian Grey. Har du de to historiene friskt i minne, vil du nyte referansene til dem, men Tingenes tilstand kan like gjerne oppleves som et rått, ærlig bilde på hvor beintøft det er å være ung i skjønnhetshysteriets tidsalder.
Billettene selges med overraskelses-garanti.
Birgit Amalie Nilssen
Tingenes tilstand premiere 28. september og spilles til 20. oktober.
Av Neil LaBute
Regi: Gianluca Iumiento
Dramaturg: Endre Sannes Hadland
Scenografi: Ryall Burden
Kostymedesign: Jessica Romberg
Lysdesign: Markus Fadum
Lyddesign: Eirik Mordal
Tekst Kari Byklum
Foto Simon Nielsen