Den lille historien om Kirsten Flagstad

Når

27. aug

Scene

Multisalen

Pris

100 ,-

Varighet

50 minutter

Kommende forestillinger

Den lille historien om Kirsten Flagstad

Da det i 1995 var hundre år siden Kirsten Flagstad ble født, var jeg kulturjournalist i Fædrelandsvennen. Jeg fikk gleden av å lage en serie artikler om henne, noe som brakte meg i kontakt med mennesker som hadde kjent henne de årene hun bodde i Kristiansand, fra 1936 og utover. Dette er bakgrunnen for kåseriet som jeg kaller «Den lille historien om Kirsten Flagstad». «Århundrets stemme» ble hun kalt, men hun var også «fruen på Amalienborg».

Som barn på 1950-tallet var det vanskelig å unngå å få et forhold til NRKs Ønskekonserten. Den begynte jo alltid med to-tre barnesanger rett etter kjenningsmelodien: Bojarenes Inntogsmarsj av Johan Halvorsen. Deretter kom noen salmer eller åndelige sanger før populærmusikken fikk oppmerksomhet. Vi var nok ikke den eneste familien som satt nokså trofast foran radioen disse ukentlige kveldene. Vi barn skulle vel egentlig skysses i seng etter barnesangene, men jeg elsket å høre salmer og orgelmusikk også. Og da var det gjerne Kirsten Flagstad med Sigvat Fotland ved orgelet. Slik fikk jeg allerede som barn et forhold til hun som da var Århundrets Stemme, med triumfer på verdens ledende operascener, først og fremst The Metropolitan Opera i New York. Og vi som da bodde i Vågsbygd, fikk lære om at hun bodde på Amalienborg. Som ungdom hørte jeg det berømte radiointervjuet med henne, Torstein Gunnarsons intervju som første gang ble sendt 29. desember 1961, og ble grundig fascinert ikke bare av hennes sangstemme, men også av talestemmen – og det hun sa. Da det i 1995 ble markert hundreårsjubileum for hennes fødsel, fikk jeg gleden av å lage en serie artikler til Fædrelandsvennen. I den anledning fikk jeg snakke med mennesker som hadde møtt henne og noen som hadde stått henne nær i tiden på Amalienborg i Vågsbygd. Dette er bakgrunnen for et kåseri som jeg har kalt «Den lille historien om Kirsten Flagstad».

Emil Otto Syvertsen er utdannet cand. philol. fra Universitet i Oslo med musikkvitenskap som hovedfag. Han har vært lektor ved Kristiansand Katedralskole og KKG i tillegg til flere år som kulturjournalist og anmelder i Fædrelandsvennen i Kristiansand. Nå pensjonist.

Kjøp billetter

Forslag til deg

Pider Ro – Skrøner og sørlandsviser

3. sep 2024

LYDHØR – norbakken/eriksen

4. sep 2024

KJøp

«Pappas lille gutt»

10. sep 2024 - 11. sep 2024

KJøp