Katastrofen i Gaza – Hva gjør vi med den?

Mads Gilbert, Marte Wulff og Charlotte Qvale

Kommende forestillinger

  • Ingen kommende forestillinger

Lege, forsker og forfatter Mads Gilbert mener at Gaza er en menneskeskapt medisinsk og humanitær katastrofe uten kjent sidestykke i moderne historie. Med sine 30 år med erfaringer fra Gaza oppdaterer han oss på situasjonen – sett med et menneskelig blikk og solidarisk hjerte. Og han spør: Hva kan vi gjøre?

Artistene Marte Wulff og Charlotte Qvale bidrar med musikalske innslag under foredraget.

Om aktørene: 
MADS GILBERT

Mads Gilbert er en prisbelønt lege, forfatter, solidaritetsaktivist og gjennom mer enn 40 år overlege og prof.em.dr.med. ved Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Han har vært sterkt engasjert i utviklingen av akuttmedisinske systemer både i Norge og i det globale SØR. Han har utviklet og drevet medisinske solidaritetsprosjekter siden 1981 i land som Burma, Kambodsja, Angola og Palestina. Arbeidet i Norge og internasjonalt har særlig fokusert på lokal kapasitetsbygging og etablering av lokale «overlevelseskjeder» for akutt syke og skadde, bygget på samspill mellom lekfolk og helsearbeidere. Opplæringsmodellen ‘Landsbyuniversitetet’ (‘The Village University’) og læreboka ‘Save Lives Save Limbs’ har gitt store gevinster for overlevelse og lokal kontroll og er godt vitenskapelig dokumentert. Han har jobbet spesielt for bedre organisert psykososial støtte til de som berøres av akutte kriser og plutselig død, kollegastøtte og egenomsorg. Som forsker og fagperson har han understreket betydningen av å styrke mestringskapasitet og resiliens hos de som rammes av krig, undertrykking og kriser. Han er forfatter og medforfatter av flere bøker: ‘Save Lives Save Limbs’ (Third World Network, Malaysia, 2000), ‘Øyne i Gaza’ (Gyldendal 2009); ‘Natt i Gaza’ (Kagge 2014); ‘Katastrofepsykologi’ (Fagbokforlaget 2018), ‘Krigens ulike ansikt’ (Fagbokforlaget 2014) – og en rekke vitenskapelige artikler om samme tema. Han har sittet mange perioder på Troms fylkesting og i Tromsø kommunestyre for RV/Rødt – der han spesielt har jobbet med helsepolitikk.
I 2013 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs orden av HM Kong Harald for sin innsats for å utvikle helsetjenestetilbudet lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Han reiser regelmessig til Gaza, okkupert Palestina der han underviser, forsker sammen med palestinske kolleger og driver pasientbehandling og støtter det palestinske helsevesenet.

Marte Wulff og Charlotte Qvale

Charlotte Qvale og Marte Wulff har jobbet sammen som artister siden 2014. Bak seg har de det antiglossy indiejulealbumet “Senk dine hvite vinger” og en rekke juleturnéer, samt albumet “VIGGO Was A Love Child” i trio med kollega Sjur Miljeteig. De er høyst tilstedeværende i hverandres musikalske univers som sparringspartnere og bidragsytere, men har hver for seg sine tydelige plattformer:

Marte Wulff er en to ganger Spellemann-nominert artist, sanger og skribent med syv soloalbum bak seg. Siden 2017 har hun engasjert seg i klima- og miljøspørsmål både gjennom musikk og foredrag, og som samfunnsdebattant og aktivist. Hun har en sertifisering i kreativt klimalederskap fra britiske Julie’s Bicycles’ CCL-program, og ble i 2020 kåret til en av ti Green Guardians i kategorien artister og aktivister i det britiske musikkmagasinet IQ. Marte slipper sin første roman på Oktober forlag i 2024, og er også initiativtaker bak Spillerommet, et kunstnernettverk som jobber for et innovativt og bærekraftig kunstfelt.

Charlotte Qvale er artist, låtskriver, manusforfatter, komponist og utdannet skuespiller. Som manusforfatter, skuespiller og komponist står hun bak en rekke kritikerroste oppsetninger i samarbeid med Kai Erland, med oppføringer blant annet på Stiftelsen Arkivet og Kilden teater – og konserthus, og har gjennom en årrekke som komponist samarbeidet med performancekunstner Laura Vallenes. Hun er et av landets mest spilte radioartister, og er for tiden i gang med innspillingen av sitt femte studioalbum, hennes tredje som soloartist. Charlottes stemme har flere ganger vært tydelig i offentlig debatt, men hun har den siste tiden tatt steget fullt ut som aktivist og samfunnsdebattant i solidaritet med Palestina.

Kjøp billetter

Lignende forestillinger

Den lille historien om Kirsten Flagstad

27. aug 2024

Få billetter

Rusletur på Lahelle

1. okt 2024

Få billetter

Anita Skorgan: Bare en mamma

8. okt 2024

KJøp