Greven av Monte Cristo
av Alexandre Dumas

Når

26. feb - 15. mar

Scene

Teater- og Operasalen

Pris

150 - 450 ,-

Varighet

3 timer inkl.pause

Kommende forestillinger

   

Opplev vårens storsatsning fra Kilden Teater 

Alexandre Dumas´ klassiker Greven av Monte Cristo er en dramatisk historie om kjærlighet, hat, rikdom, svik og lojalitet. Det er en røverhistorie, et hevndrama, og et spennende eventyr med skuter, fangehull, og sjørøverskatter. Uansett om du er fan av Dumas eller bare elsker en god historie, vil du ikke gå glipp av denne fengslende forestillingen.

Franske Dumas har gitt oss noen av litteraturens mest elskede eventyr. Siden utgivelsen i 1844 har Greven av Monte Cristo fascinert lesere og publikum verden over. Dumas’ evne til å veve sammen spennende intriger, fargerike karakterer og dramatiske vendinger har gjort romanen til en tidløs fortelling. Dens enorme popularitet har gjort den til en av verdens mest solgte bøker, og det har blitt laget utallige filmatiseringer og teateroppsetninger av denne historien gjennom tidene. Nå skal publikum på Sørlandet endelig få oppleve Dumas´ store klassiker!

Handlingen

Edmond Dantès er en ung og lovende sjømann på terskelen til et lykkelig liv. Han er forelsket, har en lovende karriere og fremtiden ser lyst ut. Men lykken blir kortvarig i det han blir utsatt for et svik. Grunnet falske anklager fra misunnelige rivaler, blir han urettmessig dømt til livsvarig fengsel og får livet snudd på hodet.

Men i det mørkeste fengselet mottar han en gave langt større enn gull: Kunnskapen om hvor en skjult skatt ligger gjemt. Når han slipper fri, forvandler han seg til den mystiske Greven av Monte Cristo og legger ut på et nådeløs hevntokt mot de som ødela livet hans.

Spennende og særegen regissør

På regi har vi med oss Jonas Corell Petersen, en av våre mest spennende og særegne regissører. Han var sist aktuell i Kilden med forestillingen Samhold Søkes i 2022, men skal denne gangen ta fatt på et ganske annerledes materiale. På scenografi- og kostymedesign har han med seg Ida Grimsgaard.

Foredrag og førsnakker

I forbindelse med Greven av Monte Cristo har vi satt sammen en serie førsnakker om temaer knyttet til forestillingen. Flere av dagene får vi besøk av eksterne foredragsholdere, mens andre dager vil det bli holdt en introduksjon ved henholdsvis teatersjef Valborg Frøysnes og dramaturg Endre Sannes Hadland.

Førsnakkene holdes i forkant av forestillingene, og er et kostnadsfritt tilbud til våre publikummere. Det behøves ingen tilleggsbillett for å delta på disse førsnakkene – bare møt opp. Velkommen!

Se oversikt over førsnakker:

19. februar: Foredrag: Makt, sannhet og rettferdighet
Teatersalongen
Kl. 18.15 – 18.40
Professor i sosiologi Alexander Ruser fra UiA snakker om makt.

Forræderi, hevn, intriger, sannhet og rettferdighet – Alexandre Dumas Greven av Monte Christo berører alle de klassiske topoiene innen litterært drama. Dessuten er stykket en lignelse om maktens rolle. En gang et maktesløst offer for konspirasjon, bruker greven sin nye økonomiske og sosiale makt til å ta hevn og bringe sannheten frem i lyset. Fra et sosiologisk perspektiv tilbyr Greven av Monte Cristo et spennende perspektiv på sammenhengene mellom makt og legitimitet og det intrikate forholdet mellom makt og sannhet. Foredraget vil derfor invitere til debatt om personlig makt, dens grenser og hva vi kan lære av Dumas tidløse klassiker om den skjøre balansen mellom makt og legitimitet. 

Alexander Ruser er professor i sosiologi og direktor av Center for Digital Transformation (CeDiT) ved Universitetet i Agder.

Førsnakken vil bli holdt på engelsk.

21. februar: Førsnakk med teatersjefen
Teatersalongen
Kl. 18.15 – 18.40
Teatersjef Valborg Frøysnes gir en introduksjon til forestillingen.
26. februar: Førsnakk med teatersjefen
Teatersalongen
Kl. 18.15 – 18.40
Teatersjef Valborg Frøysnes gir en introduksjon til forestillingen.
28. februar: Førsnakk med Kildens dramaturg
Teatersalongen
Kl. 18.15 – 18.40
Kildens dramaturg Endre Sannes Hadland gir en introduksjon til forestillingen.
1. mars: Foredrag: Napoleon og Europa
Teatersalongen
Kl. 17.15 – 17.40
Foredrag ved stipendiat i historie Sotiria-Rita Koutsopetrou-Møller.

Foredraget vil fokusere på Napoleon Bonapartes oppstigning, hans kriger og reformer. Vi vil få høre om Napoleons arv og hans langsiktige innvirkning på europeisk politikk og samfunn. 

Sotiria Rita Koutsopetrou-Møller er doktorgradsstipendiat ved UiA, hvor hun forsker på seksuell vold i antikken. Koutsopetrou-Møller har en bachelorgrad i jus fra Universitetet i Athen, samt bachelor og mastergrader i historie fra Universitetet i Bergen. I tillegg til sin forskning underviser Koutsopetrou-Møller antikkens og tidlig moderne historie. 

4. mars: Førsnakk med Kildens dramaturg
Foajé nord
Kl. 11.15-11.40
Kildens dramaturg Endre Sannes Hadland gir en introduksjon til forestillingen.
6. mars: Foredrag: Frihet, likhet og brorskap hos Alexandre Dumas
Teatersalongen
Kl. 18.15 – 18.40
Foredrag ved professor i fransk språk, Francine Alice Germaine Girard Lomheim.

Alexandre Dumas (1802-1870) er internasjonalt kjent for sine romaner, først publisert som føljetong i dagsaviser. Få vet at han var en frontfigur i den franske romantikken, og at han først ble kjent som forfatter av historiske skuespill. 

Han var en engasjert republikaner, og nølte ikke med å stå på barrikadene ved siden av arbeidere i sin fars militærjakke i 1830. I dette foredraget får vi høre hvordan Alexandre Dumas, gjennom sitt liv og forfatterskap, bidro, og bidrar den dag i dag, til å spre og forevige den franske revolusjons grunnidéer. 

Francine Girard Lomheim er dosent emeritus i fransk språk og kultur ved UiA. Hennes forskningsfelt i seinere tid har vært det franske språket i Louisiana. For tiden skriver hun på en grammatikk av denne franske varieteten, sammen med to kollegaer i Lafayette. 

7. mars: Førsnakk med teatersjefen
Teatersalongen
Kl. 18.30 – 18.45
Teatersjef Valborg Frøysnes gir en introduksjon til forestillingen.
12. mars: Førsnakk med Kildens dramaturg
Teatersalongen
Kl. 18.15 – 18.40
Kildens dramaturg Endre Sannes Hadland gir en introduksjon til forestillingen.
13. mars: Samtale om straff, skyld og uskyld
Teatersalongen
Kl. 18.15-18.45
Teatersjef Valborg Frøysnes i samtale med Kristian Mjåland, førsteamanuensis i sosiologi.

Folk soner straff fordi de har blitt funnet skyldig i lovbrudd. Men hvilken betydning har lovbruddet under og etter soning? Hvordan oppleves straff for dem som kjenner seg veldig skyldig for det gale de har gjort, og hvordan oppleves det for dem som ikke har gjort det de er dømt for? 

Kristian Mjåland er førsteamanuensis i sosiologi, og jobber på UiA. Han underviser emner i sosiologi og kriminologi, og forsker på rus, fengsel og straff. 

Grevens meny

Restaurant Frihavn har satt sammen Grevens meny for en fransk helaften i Kilden! Menyen serveres hele spilleperioden, og kan nytes før forestilling.

Se meny og reserver bord

Hovedkarakterene

Sveip👉

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Edmond Dantès

    En 20 år gammel sjømann fra Marseille som vil godt – og gjør godt. Han er et stort talent, den beste svømmeren i hjembyen, og den mest ansvarsfulle og lojale i mannskapet på skipet sitt, Pharaon. Den unge Edmond har hele verden for sine føtter. Han tar vare på sine venner og sin gamle far, og er lykkelig forelsket i kjæresten Mercedes.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Mercedes

    Den katalanske kjæresten til Edmond. Det unge paret er lykkelig forelsket, og ser frem til å forlove seg så fort de har nok penger til å stifte familie. Mercedes blir også i hemmelighet gjort kur til av Edmonds nære venn Fernand.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Fernand

    Ung og sjarmerende sjømann, mønstret på skipet Pharaon sammen med Edmond, og nær venn av ham og Mercedes. Han er ulykkelig forelsket i Mercedes, og sjalu på forholdet hun har med hans nære venn og kollega.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Villefort

    Skruppelløs dommer med stor innflytelse og et enda større ambisjonsnivå. Han har oppnådd høye posisjoner i det franske rettsvesenet, og skal gifte seg inn i en velstående og aristokratisk familie av beste sort. Han har byttet etternavn for å ikke assosieres med sin far, Noirtier, en fremtredende bonapartistleder (tilhenger av Napoleon).

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Danglars

    Sjømann og supercargo* på Pharaon, samme skip som Edmond – som han ser på som sin nærmeste rival. En ærgjerrig og kløktig mann som i motsetning til Edmond er upopulær blant de andre sjømennene, og mest opptatt av sin egen vinning.

    *Supercargo er en person om bord på et skip som fører tilsyn med lasten på vegne av rederen.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Caderousse

    Edmonds nabo fra Marseille som er glad i vin og penger, men som ofte kan mangle begge deler. En sladrehank og gjerrigknark som snakker i store ord om sitt gode forhold til Edmond og hans familie – men som i likhet med flere andre er fylt av misunnelse over Edmonds fortreffelighet.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Albert

    Albert de Morcerf er enebarn og sønn av en greve. Han er vokst opp overbeskyttet, og er til stadighet en skuffelse for sin far. Han blir tatt under vingene av den mystiske og eksentriske Greven av Monte Cristo.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Jacobo

    Tidligere smugler og pirat fra Italia som nå er tjenestemann hos den velstående Greven av Monte Cristo. En stille og mystisk mann, med en rekke ferdigheter – både hederlige og uhederlige.

  • Karakterfoto Greven av Monte Cristo

    Morell

    Velstående skipsreder i Marseille, som blant annet har handelsfartøyet Pharaon i sin flåte. En eldre mann som er kjent for sin integritet og raushet, og som nyter stor respekt blant sine ansatte.

Les programmet

Den franske revolusjonen og årene etter

Siden fransk historie var en viktig del av forfatter Alexandre Dumas liv har dramaturg ved Kilden Teater, Endre Sannes Hadland, laget en tidslinje for å forklare den franske revolusjonen, og tiden som fulgte. 

Tidslinje

1789

Stormingen av Bastillen markerer starten på revolusjonen. Nasjonalforsamlingen vedtar Menneskerettighetserklæringen.

1791

Kong Ludvig XVI forsøker å flykte, men blir arrestert. Frankrike får sin første grunnlov.

1792

Monarkiet avskaffes, og republikken erklæres.

1793–1794

Ludvig XVI henrettes. Robespierre leder skrekkveldet, før han selv blir styrtet og henrettet.

1799

Napoleon tar makten gjennom et statskupp.

1804

Napoleon utroper seg selv til keiser.

1814

Napoleon tvinges til å abdisere og sendes i eksil på Elba.

1815

Napoleon returnerer under de hundre dagene, men blir beseiret ved Waterloo og sendt i eksil til St. Helena.

1830

Julirevolusjonen fører til avsettelsen av Karl X og innføringen av et konstitusjonelt monarki.

1848

Februarrevolusjonen avskaffer monarkiet, og den andre republikken opprettes.

Se digital førsnakk

Hør Klassikerklubben med Kildens dramaturg som gjest

En samproduksjon med
Oslo Nye Teater

Kjøp billetter

  • februar 2025
  • 26.
    ons
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 28.
    fre
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • mars 2025
  • 01.
    lør
    Tid:
    18:00 - 21:00
  • 04.
    tir
    Tid:
    12:00 - 15:00
  • 05.
    ons
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 06.
    tor
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 07.
    fre
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 12.
    ons
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 13.
    tor
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 14.
    fre
    Tid:
    19:00 - 22:00
  • 15.
    lør
    Tid:
    18:00 - 21:00

Forslag til deg

Jorda rundt på 80 dager

26. feb 2025

Greven av Monte Cristo

26. feb 2025 - 15. mar 2025

KJøp

Den flygende hollender

1. mar 2025 - 6. mar 2025

KJøp