Ruth Maiers dagbok – En trestemt monolog

Kommende forestillinger

  • Ingen kommende forestillinger

RUTH MAIERS DAGBOK – en trestemt monolog.

«Å vise frem livet er en av menneskets oppgaver. Og avgjort ikke den verste.» Wien 26 oktober 1937.

Jødiske Ruth Maier skrev dagbok jevnlig de ti siste årene av sitt korte liv, frem til hun ble sendt til Auschwitz og drept, bare 22 år gammel.

Vi følger vi henne som ung pike i Wien, der hun vokser opp i et trygt og velberget borgerlig hjem, vi opplever møtet med Nazi-Tyskland og Krystallnatt, flukt til Norge, krigsutbrudd og ensomhet i fremmed land – og ikke minst får vi glimt av samlivet med hennes tvillingsjel og store kjærlighet: lyrikeren Gunvor Hofmo.

Den unike dagboken oppdages av forfatter og litteraturformidler Jan Erik Vold når han får tilgang til alle Hofmos etterlatte papirer, og boken blir publisert. I dag er Ruth Maiers arkiv inkludert i Norges dokument-arv, og dermed en del av UNESCOs verdensarv. Arkivet ivaretas av Holocaustsentret.

Teatermonologen er formet som et åpent fortellerteater, der Gunvor Hofmos dikt veves inn i Ruths fortelling, og trådene bindes sammen av Jan Erik Vold. Skuespiller Anitra Terese Eriksen fremstiller både Ruth, Gunvor og Vold. Med på scenen er også klarinettisten Georg Reiss.

Forestillingen hadde urpremiere 27 november 2022 på Jødisk Museum i Oslo forbindelse med 80-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene. Dag og Tid beskriver forestillingen slik: «Lyrisk-musikalsk monoteater som varmar trass i det tragiske», og Vårt Land: «en gripende scenefortelling.»

Bak forestillingen står Akå Produksjoner, en frittstående gruppe bestående av skuespiller Anitra Terese Eriksen, regissør og dramatiker Anne-Karen Hytten og produsent Hilde Grythe.

Kjøp billetter

Lignende forestillinger

All About Mimi

24. aug 2024

KJøp

Den lille historien om Kirsten Flagstad

27. aug 2024

Få billetter

“Sjalu” Ørjan Burøe

31. aug 2024

KJøp