Fruen fra havet – Kunstnerisk lag

Kunstnerisk team har møte


Fruen fra havet er et stykke om motsetning. Om kulturforskjeller og identitet. Dragningen mellom det ukjente, men farlige, og det trygge, men konforme. Ellida Wangels dragning mot havet og Den fremmede kan på mange måter forstås som en inspirasjon for Kilden Teaters internasjonale samarbeid med mennesker fra flere av verdens hjørner.

Kilden Teaters kunstneriske lag er i årets produksjon til forveksling nesten mystisk lik bakgrunnen til stykkets ikoniske karakter – Den fremmede. I stykket fremkommer det at han skrev tre brev: «En gang skrev han fra California og en annen gang fra Kina. Det siste brev, jeg fikk fra ham, var fra Australia.» Passende nok har stykkets to unge komponister i Oakland Rain bakgrunn fra den amerikanske vestkysten, mens henholdsvis koreograf Yabin Wang og scenograf Ryall Burden kommer fra de to sistnevnte landene.

For at alt skal komme på plass i Fjæreheia trengs det hardt arbeid, vennlighet og samarbeid, litt flaks – og en liten dose magi. At brevene til Ellida stemmer så perfekt med menneskene bak forestillingen må jo bare være et tegn på at dette skal bli noe helt spesielt?

Teatersjef og regissør Birgit Amalie Nilssen, koreograf Yabin Wang og komponistene i Oakland Rain og Tove Kragset vil i løpet av sommeren bli kjente ansikter for de som beveger seg opp i Fjæreheia for å se «Fruen fra havet». Men det finnes også andre i det kunstneriske laget med en spennende bakgrunn som det kan være interessant å bli kjent med.

Kimie Nakano – kostymedesign

Kimie Nakano fra Japan er forestillingens kostymedesigner, og er et nytt bekjentskap for både Kilden og Norge som sådan. Med en internasjonal CV som få kan konkurrere med, er Kimie et kjært tilskudd til den norske teaterscenen.

Hennes rike og mangefasetterte bakgrunn er fra internasjonale litteraturstudier i Japan og Frankrike, samt mangeårig utdannelse innenfor teaterdesign og kostyme fra både Frankrike og England. Inspirert av japansk blomsterkunst, ikebana, som er både kunstform og zen-buddistisk filosofi, er Kimie en internasjonal tungvekter i teater og scenekunstverden.

Med nåværende base i London, har hun blitt fast inventar i Yabin Wangs kompani, i tillegg til å designe for flere av verdens større institusjoner, som eksempelvis nasjonalballetten i henholdsvis Belgia, England og Danmark.

I «Fruen fra havet» vil vi møte et design som innehar de kulturelle møtene vi opplever både i forestillingen, men også i det kunstneriske teamet. Østen møter vesten, og det frie havet møter det konforme, grå hjemmet.

Ryall Buden – scenografi

Australske Ryall Burden har etter hvert blitt et velkjent designnavn ved Kilden. Med sin scenografi i Fjæreheia i 2018 samt en god del produksjoner for både Kilden Teater og Kilden Opera, er det få personer som er bedre skikket til den krevende jobben med Fruen fra havet.

Fjæreheia er en mastodont, men samtidig intimt. Det krever blodslit og velvilje fra alle teknikere, snekkere og andre medvirkende for å få kulissene og scenen til å fungere optimalt.

Ryall Burdens kjennskap til stedet, menneskene, men også hans moderne, kunstneriske tilnærming til teatret og teksten, gir et stilistisk og vakkert særpreg. Han skaper et skille mellom hav og land, natur og kultur, inne og ute, frihet og stengsel i et enkelt, men monumentalt scenebilde.

Hans forståelse av teksten dualistiske natur gjør at det visuelle på vakkert vis fanger Ibsens kontrastfylte ideer. Det blir spektakulært, men samtidig intimt. Akkurat som Fjæreheia.

Martin Myrvold – lysdesign

Lysdesigner Martin Myrvold er en av landets ledende kunstnere innenfor sitt fagfelt. Han har de siste årene vært hyppig benyttet av både Kilden og flere av landets andre ledende institusjoner, som Nationaltheatret, Det Norske Teatret og Riksteatret.

Sist han besøkte Sørlandet var da han gjorde lysdesign for Teaterkonsert Peer Gynt, et samarbeid mellom Kilden Teater og Kristiansand Symfoniorkester. Da jobbet han også med scenograf Ryall Burden, og sammen er de en kunstnerisk kraftduo som fortsterker hverandres formspråk på en enkel og poetisk måte.

I Fjæreheia i sommer vil du oppleve hvordan Myrvold lar seg inspirere av både teksten, steinbruddet og den norske langsomme solnedgangen. Her blir lyset og stemningen gradvis mørkere, villere og mer mystisk etter hvert som forestillingen og kvelden blir lengre og mer dramatisk.

Rune Sundby – lyddesign

Fra det internasjonale til det veldig lokale. Rune Sundby er født og oppvokst i Grimstad, og debuterte som lyddesigner i Fjæreheia sommeren 2018. Men dette var ikke hans første møte med steinbruddet.

Allerede i 1999, som 17-åring, var han godteriselger under Peer Gynt, og siden har han jobbet som lydtekniker og designer flere steder i landet. Rune har lang erfaring med utendørsarrangementer og spel, og har blant annet jobbet ved Fredriksten festning og sommerspelet Den hvite dame.

Rune er perfeksjonist og lydnerd. Den minste vinkel på høyttalerne skal være riktig for å bringe skuespillernes dialog så vel som Oakland Rain og Tove Kragsets musikk over til publikum på best mulig måte.