Forrest Gump møter Idioten

Vårens storsatsing Idioten av Dostojevskij nærmer seg premiere. Hva har en russisk roman fra 1868 gjort for vestlig populærkultur?

Faktisk, ganske mye.

Bilde av tre skuespillere på Telfords

Tekst: Mikal Vassbotn
Foto: Anne Reitan og Lars Gunnar Liestøl

Dostojevskijs Idioten

I romanen Idioten blir vi kjent med 26 år gamle Fyrst Mysjkin. Ifølge Dostojevskijs egne notater ønsket han i romanen å fremstille en slags kristusskikkelse, et fullkomment og uskyldsrent vesen. For øvrig en sterk motsetning til det øvrige persongalleriet vi blir kjent med i romanen som er dypt involvert i karrierejag, intriger, drama og maktspill.

Romanen er en klassiker innen verdenslitteraturen, og Dostojevskijs skarpe observasjoner og dybde i karakterutvikling har gjort romanen til en favoritt blant lesere i over 150 år.

Idioten utforsker temaer som kjærlighet, sosial klasse og menneskelig natur gjennom Mysjkins opplevelser og iakttagelser, som gjennom sitt vesen og væremåte er åpen og lyttende.

Dostojevskij har hatt en betydelig påvirkningskraft på vestlig kultur, både Ernest Hemingway, Friedrich Nietzsche og vår egen Knut Hamsun var sterkt påvirket av forfatteren. Sistnevnte fikk til og med plagiatanklager mot seg grunnet likheter mellom hans novelle Hazard og Spilleren av Dostojevskij.

Det er ikke bare litteraturens verden som har blitt påvirket av forfatteren. Edvard Munch lot seg visstnok inspirere av flere av Dostojevskij sine verk, det mest åpenbare er kanskje den korte romanen Krotkaja hvor Munch like godt malte et bilde med akkurat samme tittel.

Idioten har også i stor grad påvirket en av de mest kjente og kjære filmene som har kommet ut av Hollywood, fortellingen om en mann fra delstaten Alabama i USA.

Fyodor Dostojevskij (1879)

Filmen Forrest Gump

Life is like a box of chocolates,
you never know what you’re gonna get, Forrest Gump

Tom Hanks som Forrest Gump (1994)

I suksessfilmen Forrest Gump fra 1994 møter vi hovedpersonen med samme navn. Forrest er en naiv, empatisk og uselvisk person som vektlegger andres interesser før sine egne, akkurat som Mysjkin.

I boka Forrest Gump fra 1986 som filmen er basert på, er det en enda tydeligere referanse til den klassiske romanen. Allerede i første kapittel nevner Forrest Idioten av Dostojevskij, eller «han Doy-chee-eveskie fyren» som Forrest kaller ham. Senere i samme bok deltar Forrest på en forelesning om nettopp idioter i litteraturen.

Begge karakterene har på hver sin måte utfordringer som gjør at de møter uforholdsmessig mye motstand på sin vei. Forrest er i aller høyeste grad klar over at han har en psykisk utviklingshemming, mens Mysjkin på sin side er i romanens innledende sider på vei tilbake fra behandling i Sveits for epilepsi.

Tross utfordringer og motbør reagerer Forrest og Mysjkin intuitivt med godhet og kjærlighet i flere situasjoner hvor mange andre ville handlet for egen vinning. Det moralske kompasset opererer på høygir og de viser gang på gang medfølelse og empati i utakt med deler av samfunnet rundt dem.

Forrest og Mysjkin har begge utfordringer som medfører at de lever litt på utsiden av resten av samfunnet og har ikke kapasitet, eller ønske, om å begi seg inn i samfunnets maktspill for å heve egen sosial status. De er seg selv, helt og fullt.

Dear God, make me a bird. So I could fly far.
Far far away from here

Jenny Curran

Forrest har sin Jenny, Mysjkin har sin Nastasia

I Idioten blir vi kjent med Nastasia, en kvinne av aristokratisk herkomst, både blendende vakker og svært intelligent. I romanen lærer vi at hun er offer for overgrep av en omsorgsperson i nære relasjoner, noe som naturlig nok påvirker hennes liv og laden.

Nastasia har hatt flere romantiske relasjoner fra ung alder av og lever sånn sett et fritt og åpent liv, nokså ulikt flere av de andre kvinnene i romanen. På bakgrunn av sin livsførsel og historie blir hun av samfunnet sett på som skadet og uren. Dette er dessverre en oppfatning hun selv deler og lar påvirke sitt eget indre følelsesliv.

Forrest Gump på sin side elsker sin kjære Jenny betingelsesløst, de møttes allerede som barn og hun har vært en av få personer som har tatt til motmæle når Forrest har blitt mobbet. Jenny er offer for overgrep fra sin egen far og dette preger henne gjennom hele filmen hvor hun søker bekreftelse fra mennene hun omgir seg med, menn som gjerne knytter bånd med Jenny for å mette eget begjær. Hun er også, i likhet med Nastasia, klar over egen situasjon og føler ikke hun fortjener kjærlighet og omtanke fra Forrest.

Forrest forstår kanskje ikke helt selv hvorfor han elsker Jenny, men det bryr han seg ikke om. Han elsker Jenny, betingelsesløst, og har et inderlig ønske om å beskytte og ta vare på henne.

I Idioten elsker Mysjkin den vakre, men skadede Nastasia. Ikke nødvendigvis på grunn av et sterkt personlig begjær, men Mysjkin ønsker å ta vare på Nastasia, slik Forrest ønsker å ta vare på Jenny. 

Skuespiller Isabel Toming og maskør Marianne

Isabel Beth Toming er Nastasia

– Levemannen Totskij, som himmelen sendte for å ta vare på det foreldreløse barnet,
misbrukte meg

Nastasia Filippovna

Persongalleri

Idioten har et rikholdig persongalleri som i stor grad driver handlingen fremover med dialog. Forrest Gump på sin side åpner med at Forrest sitter på en hvitmalt benk og venter på bussen. Dialogen mellom Forrest og de menneskene som tilfeldigvis setter seg ned på benken gir oss innblikk i det omfangsrike livet Forrest har levd, menneskene han har møtt og driver historien fremover.

Det er lett å se likhetene mellom rammen for historien i Forrest Gump fortelles og hvordan Idioten begynner. Mysjkin sitter på et tog og venter, her begynner en dialog med en tilfeldig passasjer, og dermed er historien i gang.

Det er stor forskjell på Hollywoods optimistiske slutt i Forrest Gump og historiefortellingen i Idioten som er dypt påvirket av forfatterens krevende og kaotiske liv. Spesielt avslutningen på romanen Idioten og filmen Forrest Gump går i vidt forskjellige retninger.

Portrettbilde av fire av karakterene i Idioten

Mysjkin i 2023?

Hvordan hadde Mysjkin blitt mottatt i Kristiansand i 2023? En mann som ytrer seg intuitivt og ærlig uten baktanker.

Hadde han blitt mottatt som kristusskikkelsen Dostojevskij ønsket å fremstille? Hadde han vært en aktiv del av samfunnet og den offentlige diskurs eller blitt oversett, ignorert og latterliggjort?

Fra og med 3. februar kan kristiansandere selv gjøre seg opp en mening, i Kilden teater og konserthus. Velkommen!

Skuespiller Isabel Toming og maskør Marianne

Alt klart for fest i den Russiske sosieteten 

Kristiansand folkebibliotek har en strålende podkast om verket som kan høres i sin helhet her: