– Jeg gjør dette for at folk skal vite

og at folk skal se.

Vilde Buverud Haugen, medvirkende “Ikke A4”

Tekst & foto: Helene Marie Myrstad og Julia Finbak Hassel

Under øvelse: David Førland Velle blir løftet av sine medaktører.
Under øvelse: David Førland Velle blir løftet opp.

Om kort tid skal syv ungdommer stå på scenen og formidle opplevelser og tanker om eget liv fra mestring til utenforskap i den sterke forestillingen «Ikke A4». 

De er nå inne i sine siste uker med øvelser og vi har snakket med noen av ungdommene for å høre deres tanker rundt forestillingen.

«Ikke A4» er en forestilling i regi av Elisabeth Lindland fra Kilden Dialog (kompetansesenter for inkludering og samskapende kunst), og har premiere på Kilden teater og konserthus 28.oktober. Manuset bygger på refleksjoner

fra syv ungdommer som ikke er helt A4. Gjennom den emosjonelt ladede stunden på scenen skal de fortelle om sine opplevelser rundt vennskap, mestring, utenforskap og mening. Det er ikke bare gjennom ord ungdommene skal fortelle, men også gjennom musikk og bevegelse, i samspill med to profesjonelle dansere og en pianist.

Mette Midling-Jenssen, pedagogisk fagansvarlig, er med Elisabeth Lindland drivkraften bak forestillingen. De har tidligere vunnet Fylkeskulturprisen for sitt arbeid med SPOR. SPOR er et prosjekt som skal bidra til å inkludere og skape forståelse rundt elever med ulike funksjonsvariasjoner.

Under øvelse: Solveig Judith Bohge og koreograf Tomos Young sammen i vakker dans.
Under øvelse: Solveig Judith Bohge og koreograf Tomos Young sammen i vakker dans.

Solveig Judith Bohge (19) har gått på dramalinje i tre år og forklarer at hun er veldig glad i å stå på scenen, men dette er første gang hun er med i en slik oppsetning. Hun gleder seg aller mest til å fremføre foran et publikum og se hva publikum synes og tenker.

– Det er jo en forestilling med veldig mye emosjoner – både gode, men også mer alvorlige, så jeg tror det blir en god blanding av følelser, sier Solveig.

Solveig påpeker også hvor fint det har vært å jobbe sammen med «Ikke A4» gjengen.

– Det var litt vanskelig i starten fordi alle har jo forskjellige utfordringer, men man må bare snakke med hverandre. Nå synes jeg vi har blitt en veldig sammensveiset gjeng, forteller hun med et smil.

Å oppdage en drøm

I motsetning til Solveig har Vilde Buverud Haugen (21) aldri drevet med drama og har sjeldent vært på en scene, men har gjennom «Ikke A4» oppdaget noe veldig magisk.

– Det er en drøm jeg ikke visste jeg hadde, forteller Vilde.

Vilde brenner for å spre kunnskap og forståelse rundt sin og andres historie for å forebygge at flere skal oppleve det vonde hun selv har måttet gå gjennom. Hun ønsker at alle som har mulighet burde få med seg dette budskapet, men spesielt fagfolk og mennesker som jobber innen helse- og psykologi-feltet.

-Jeg vil at min historie skal ut fordi ingen skal ha det sånn som jeg har hatt det. Jeg gjør dette for at folk skal vite og at folk skal se. Det er viktig; jeg ønsker å føre til en endring, påpeker hun.

Gjennom flere måneder med øving har ungdommene og resten av aktørene og produksjonen blitt en veldig sammensveiset gjeng. Vilde forteller at dette er noe hun ikke tidligere hadde trodd kom til å skje.

-Jeg har fått meg venner for livet og det trodde jeg ikke kom til å skje. Jeg trodde jeg var for syk til det, forteller hun.

Scott Drangsholt (24) har tidligere deltatt i SPOR forestillinger og er derfor godt kjent med lange, intensive øvingsdager og har stått på scenen flere ganger. Han forklarer at det som er annerledes for han med denne forestillingen er at det er færre folk og mer intimt.

– Jeg synes det har vært veldig fint, man får jobbe veldig tett med folk og det er lett å bli kjent med dem, sier Scott.

Selv om Scott har stått på scenen tidligere, kjenner han også på at det er enkelte deler som er skummelt ved å stå på scenen, men legger mer vekt på det positive.

– Det er skummelt at alle ser på deg, men det positive er at da får jeg si det jeg har lyst til å si og vet at det er folk som hører på, forteller han.

 

Ønsker du å oppleve denne vakre forestillingen og bidra til å skape forståelse og kunnskap rundt et viktig tema? Ikke A4 har premiere 28.oktober og kjører totalt 10 forestillinger frem til 11. november.