Kilden Teater hyller Gabriel Scott med turné i Agder

2024 markerer 150 år siden sørlandsforfatteren Gabriel Scott ble født. I den anledning reiser Kilden Teater på turné med hans første dramatiske verk; den humoristiske dommedagskomedien HimmeluretDet blir en varm forestilling til hyllest for teaterglede, omreisende trupper – og  klart hele Sørlandets forfatter – Gabriel Scott.  

Det hele starter med premiere i Høvåg Bedehus, i kystbygda hvor Gabriel Scott vokste opp, før ferden går videre til Arendal Kulturhus, i byen hvor Scott tilbragte sine siste leveår. Valle, Sirdal og Byremo er også blant stoppene på turnéplanen, før forestillingen vender tilbake og avslutter spilleperioden i Kilden. Se hele turnéplanen.

Bilde fra prøvestart // Fv: Forfatter Rune Belsvik og skuespillere Ragnhild Meling Enoksen, Elias Moussaoui Anseth, Thomas Askeland Svendsen, Malin Landa og Ann Ingrid Fuglestveit

Dommedagskomedie

I løpet av livet skrev Gabriel Scott omtrent 60 bøker, og selv om han i dag ikke er at av de store navnene i norsk litteraturhistorie, står han bak bøker vi fremdeles leser og kjenner til i dag, som Kilden og Tante pose. Førstnevnte som selve Kilden teater og konserthus er oppkalt etter, og sistnevnte som du kanskje har sett på NRK på lillejuleaften?  

Himmeluret ble utgitt i 1905 og er Scotts første dramatiske verk. Det er en komedie i tre akter, og handler om hva som skjer i en liten sørlandsbygd når en predikant ankommer med nyheten om at dommedag er nær.  

Regissøren om stykkets handling:

Gabriel Scott hadde likt dette

Da Himmeluret ble satt opp for første gang på Centraltheatret i Oslo ble det en stor suksess hos både publikum og anmeldere, men det mottok også stor negativ oppmerksomhet i kristne miljøer. Da stykket ble skrevet var nemlig fremveksten av den kristne lekmannsbevegelsen på sitt mest aktive, noe prestesønnen Scott ikke var stor tilhenger av. Dermed ble temaet for hans første dramatiske verk uutdannede lekmenn og emissærer som reiste rundt og talte om Gud og dommedag. På humoristisk vis lekte han seg med de som dro rundt og forkynnet Guds ord, og de som lot seg rive med av det.  

Altså, Gabriel Scotts første dramatiske verk – på turné, det passer jo perfekt, smiler Endre Sannes Hadland. Han er til vanlig dramaturg i Kilden, men nå også aktuell som regissør for Himmeluret. Han forklarer videre hvorfor det var viktig for Kilden å være med på å feire Gabriel Scott-jubileet:  

Gabriel Scott // Foto: Norsk biografisk leksikon

Man bærer et visst kulturhistorisk ansvar som institusjonsteater, og ett av dem er gjennom å markere jubileer. Så det var naturlig for oss som Sørlandets regionteater å markere hele Sørlandets forfatter, Gabriel Scott.  

Han tror Scott hadde likt Kildens versjon av det morsomme stykket. 

Gabriel Scott er flink til å se mennesker, menneskers dybde, både i alvor og i humor. Det å ikke ta oss selv så veldig alvorlig. Og å gi folk en varm følelse. Det var han veldig god på, og det håper vi å få til i denne oppsetningen også. 

Endre Sannes Hadland er regissør for Kilden Teaters oppsetning av Himmeluret.

Hyller omreisende teater

I Kildens forestilling ønsker regissøren ikke bare å hylle forfatteren fra Høvåg og sørlandskulturen, men også teatergleden og den omreisende truppen. 

Siden vi skal ut på turné hadde jeg lyst til å hylle omreisende teatertrupper. Det står ikke mye om dem i historiebøkene, men de har alltid fantes, spredd teaterglede og tatt teateret ut til folket, forklarer Endre.  

Når Kildens skuespillere reiser ut på turné danner de jo nettopp en omreisende teatertrupp, og dèt setter også preg på hele forestillingen, fra kostymer til scenografi og rekvisitter.  

Alt man ser på scenen skal ha en følelse av levd liv. Det blir en varm forestilling med estetikk som er litt på halvt hold – litt gammelt og skranglete.  

Ann Ingrid Fuglestveit skal spille karakteren Nella i Himmeluret.

Tanken er at de som spiller forestillingen har lagd alt selv, så poenget er ikke at alt skal være kjempepent, forklarer Endre, og trekker frem scenografien verkstedet har bygget som ekstra spesiell;  

Den er verdt en billett i seg selv. Ja, den er teater for meg.

 Altså, Gabriel Scotts første dramatiske verk – på turné, det passer jo perfekt

ENDRE SANNES HADLAND

I skrivende stund gjøres det klart til første prøveuke i Kilden, og Endre er tydelig på hva han ser aller mest frem til:  

 Jeg gleder meg mest til å høre skuespillerne lese manus sammen for første gang. Jeg tror det blir et rom fullt av kreativitet og oppfinnsomme idéer som kan skape en morsom forestilling med vafler, salmesang og forviklinger. 

Kine E. H. Kvendseth er lysmester i Kilden, og står bak lysdesignet på Himmeluret.

Rune Belsvik med på laget

Forfatter Rune Belsvik har ved flere anledninger bidratt i Kilden Teaters produksjoner de siste årene, blant annet som dramatikeren bak 2021-suksessen Heimanifrå – på høge hæle i Junaiten. Denne gangen står han for bearbeidelsen av Gabriel Scotts nærmere 120 år gamle tekst. 

Jeg prøver å gå inn i teksten og være Gabriel Scott sin mann, ikke rote for mye med ordene hans, men sette ting litt mer sammen, forklarer forfatteren.  

Prøver du å se for deg hvordan Gabriel Scott tenkte da han skrev teksten, eller legger du inn litt Rune Belsvik også?  

Altså, jeg kan ikke vite hvordan Gabriel Scott har tenkt, og jeg kan ikke unngå å være Rune Belsvik, ler han, og forklarer videre at mye av jobben har gått ut på å skalere det store stykket ned til syv roller.  

Forfatter Rune Belsvik står bak bearbeidelsen av teksten.

For eksempel, når skomakeren kommer til Salve med skoene hans, så tenkte jeg “trenger vi egentlig denne skomakeren utover her, eller kan vi gjøre landhandleren til skomaker også?” Så da ble jeg kvitt en skomaker da, smiler Belsvik, og legger til:  

Alle disse rollene er jo forskjellige sider av mennesket, og jeg føler at de rollene vi nå har beholdt har fått litt flere sider, og blitt litt mer dramatiske.  

Du er jo kanskje en av de som har dykket dypest ned i teksten, hvordan har det vært å utforske den? 

Jeg synes stykket er en veldig god idé. Men jeg har ikke dykket dypere ned i det enn at jeg har lest boka altså. Dypere kommer man ikke, sier Belsvik med et glimt i øyet.  

Men det har vært veldig gøy å jobbe med dette. Det er et lite univers hvor ting blir satt på skakke, så begynner det å rase – og inni der føler jeg meg litt hjemme, ler forfatteren.  

19. April legger Kilden Teater ut på Himmeluret-turnéen, før forestillingen fra 11. mai blir å oppleve i Kilden.