Kinesisk stjernekoreograf i Fruen fra havet

Folk flest bor i Kina, og en av Kinas aller fremste dansekunstnere, Yabin Wang, er akkurat nå på Sørlandet for å skape en nytolkning av Henrik Ibsens Fruen fra havet sammen med Kilden Teater og Oakland Rain.

Koreografisk stil som «flytende vann»

Med seg til Norge, har Yabin Wang tre dansere fra sitt eget kompani Yabin Studio. Hjemme i Kina er Yabin en stor stjerne, og siden 2010 har resten av verden begynt å få øynene opp for denne banebrytende scenekunstneren. Dance Magazin omtalte henne i fjor som «den kuleste kinesiske koreografen du aldri har hørt om», og beskrev hennes koreografiske stil som «flytende vann». Akkurat den samme følelsen fikk teatersjef Amalie Nilssen da hun så Yabins koreografi til forestillingen The Moon Opera.

– Til tross for at vi har vokst opp på hver vår side av verden, i svært ulike kulturer og snakker forskjellige språk, føler jeg meg kunstnerisk nærmere Yabin enn noen andre jeg har jobbet med, sier Amalie.

Livslang drøm

I september i fjor møttes Amalie og Yabin i Beijing mens Yabin arbeidet med sin forestilling An Individual Soliloquy. De to oppdaget at de begge bar på en livslang drøm om å sette opp Fruen fra havet, og bestemte seg for å gjøre det sammen, først i Grimstad og så i Beijing. I Kina er Ibsen så stor at selve ordet for feminisme er «Noraisme», inspirert av Nora i Et dukkehjem. Nora forlater mann og barn for å være tro mot seg selv. Dette kontroversielle valget skapte bølger i hele Europa da stykket ble utgitt i 1979. Ni år senere kom Fruen fra havet, der Ellida Wangel også kjemper for sin rett til å være tro mot seg selv.

Gjennom hele stykket virker det som Ellida vil gjøre som Nora, og forlate sin ektemann. I en overraskende slutt, velger hun likevel å bli og ta fatt på en av de største utfordringene livet byr på: Å være tro mot seg selv og menneskene rundt deg samtidig.

Under Fjæreheias stjernehimmel

Fruen fra havet er en scenetekst pakket med nydelige Ibsen-replikker, men stykket handler også i stor grad om det usagte: Tankene og lengslene det er umulig å sette ord på. Der ordene slutter, begynner Yabins dans. Menneske, følelser, tekst og natur blir til ett under Fjæreheias stjernehimmel. Med dansen evner Yabin å fange det universelle og evige i Ibsens univers: Vår søken inn i oss selv og ut mot hverandre. Ekteparet Wangel er fanget i gammel sorg og fastlåste roller. Likevel klarer de å frigjøre seg fra omverdenens forventninger og slik finne tilbake til kjærligheten de har for hverandre. Mer enn noe annet er Fruen fra havet et stykke om håp – og om at det aldri er for sent å gi seg selv en sjanse til.