Magi i hver søm
I Kildens kostymeverksted står Jessica Romberg til knes i tyll og taft, silke og skisser – og akkurat nå – militærbekledning fløyet inn fra hele den nordlige halvkule.
Godt over 100 kostymer skal ferdigstilles til storoppsetningen Tosca i september. Men ikke nok med det, verkstedet er ansvarlig for antrekk til hovedroller, biroller, kor og alle andre skuespillere til ikke mindre enn tre premierer, bare i september.
– Vi har kontroll på alt. Det gjelder å ha anlegg for multitasking, sier kostyme-koordinator Jessica Romberg, som har ansvaret for at kostymene til Tosca sitter som et skudd. Hun er utdannet ved prestisjetunge Beckmans designhögskola i Stockholm, og ville tidlig bli motedesigner.
På kostymeverkstedet i Kilden er hun i sitt ess. Utfordringene står daglig i kø, og ingen bestilling er umulig. Koret i Tosca skal blant annet bære militæruniformer, og alt skal sitte som støpt. Noe sys fra bunnen av, andre kostymer modifiseres. På mål. En av de store utfordringene er nettopp dette, å matche målene til hver enkelt skuespiller på scenen.
– Noen mål får vi tilsendt, ganske nøyaktig og nitid hentet inn, helt enkelt fordi mange av aktørene ikke befinner seg i Kristiansand før prøvene begynner til høsten. Men du vet, noen legger på seg litt og andre sier de har planer om å gå ned noen kilo, så dermed må vi ta høyde for det, forteller Jessica.
Hun får skisser og moodboards for Tosca tilsendt fra kostymedesigner Anette Werenskiold, og jobber frem hvert enkelt antrekk ut fra tegninger og instruksjoner. Så kommer designeren til Kilden, alt gjennomgås på nytt, og til slutt skal kostymet selvsagt føles behagelig og riktig for skuespilleren.
– De skal jo kunne bevege seg og gjøre det de skal på scenen, uten at kostymet virker hemmende på utfoldelsen.
Samtidig skal stoffvalget kunne fungere i stykkets lyssetting, og harmonere med det visuelle helhetsuttrykket. Ingen prosjekter er lik det neste, og hver ny forestilling krever sin helt egen strategi for å komme i mål.
Det kan se enkelt ut, men når teppet går opp på premieren, ligger det hundrevis av arbeidstimer og prøving og feiling bak hvert eneste buksebein, hver eneste linning.
– Det er magi i hver søm. Men da er alt på plass, vi har bistått gjennom kostyme- og maskeprøver, prøveforestillinger og generalprøve – og alt er da i hendene på påklederne. Den kvelden lener vi oss tilbake og nyter forestillingen, forsikrer hun.
Tekst og foto Amund hestsveen