Kristiansand symfoniorkester opp av orkestergraven


Foto: Lars Gunnar Liestøl
Tekst: Mikal Vassbotn

Vi er vant til å spille det som står foran oss på notestativet, men nå skal vi gå rundt på scenen mens vi spiller

Lars Lunde, fiolinist i Kristiansand Symfoniorkester (KSO) og medvirkende i høstens storsatsing Amadeus.

Rett utenfor Kristiansand bor hornisten Hilde Lunde Garby sammen med mannen, fiolinisten Lars Lunde. Begge spiller i Kristiansand symfoniorkester og er en del av ensemblet i høstens storsatsing Amadeus. Familien bor i et idyllisk småbruk på Tveit langt bort fra scenelys, kostymer og gallaantrekk. Grønnkledde jorder som omgir huset gresses av kyr mens hestene og sauene er på beite en snau kilometer bort. Det ligger en stoisk ro over gården og arbeidsantrekket i disse omgivelsene er gjerne kjeledress og høye støvler. Kontrasten mellom bonde og profesjonell musiker i klassisk konsertantrekk kunne ikke vært større, likevel kan det oppstå situasjoner hvor disse to verdenene møtes.

– Jeg var brøytevakt en vinter for et par år siden, da hadde jeg ikke tid til å skifte etter torsdagskonserten med KSO og hoppet inn i traktoren som stod parkert utenfor Kilden, med brøyteskjær, iført gallaantrekk med fiolinkassa under armen, noen vil nok si jeg var i overkant pyntet for jobben.

Lars Lunde, musiker i Kristiansand symfoniorkester og aktuell med Amadeus
Hilde Garby Lunde og Lars Lunde i en åker i naturskjønne omgivelser

Ekteparet Hilde og Lars er klare for Amadeus

Lars Lunde prøver antrekk til forestillingen Amadeus

Lars prøver på antrekket som skal brukes i Amadeus

Endelig Amadeus

Rett over sommeren fylles teatersalen med skuespillere i overdådige kostymer, dansere, operasangere og ikke minst flere medlemmer fra Kristiansand Symfoniorkester.

Forestillingen skulle egentlig hatt premiere høsten 2021, men ble rammet av streik som medførte at Amadeus måtte vente to år før den på ny kunne se dagens lys.

Forestillingen er en av de aller største produksjonene Kilden teater og konserthus noensinne har satt opp og en storsatsing som Sørlandet sjeldent har sett maken til. 

Både Lars og Hilde gleder seg til å delta i en så stor produksjon, men er spent på å ta til seg regi.

Høyre og venstre

Grepet av produksjonens størrelse kommer Hilde med en bekjennelse.

– Jeg sliter litt med forskjell på høyre og venstre, vi må jo ta regi, humrer hun.

– Vi er vant til å spille det som står foran oss på notestativet, men nå skal vi gå rundt på scenen mens vi spiller, supplerer Lars.

Hilde Garby Lunde og Lars Lunde prøver på antrekk til Amadeus

Antrekkene til KSO spiller på rødt og rosa. 

På scenen deltar hele 29 musikere fra KSO. I en tradisjonell teaterforestilling plasseres musikerne oftest i orkestergrava, usynlige, men ikke bortgjemt. I Amadeus er musikerne aktive i scenebildet, det er til og med en musiker som skal dras over scenen mens hun spiller.

– Det er ikke vanlig kost i KSO altså, utbryter Hilde. Selv om det kan være temperatur i et orkester har det enda ikke utløst håndgemeng i KSO, skal vi tro Lars og Hilde.

– Jeg tror det er første gang KSO deltar i en så stor produksjon med så mange morsomme elementer. Jeg synes regissøren er flink til å finne personer i orkesteret som gjerne vil være med på ablegøyer, ikke alle er åpne for å spille instrumentet sitt mens de blir dratt over en scene, sier Lars.

Lars Lunde setter en sko på foten til Hilde Garby Lunde som sitter på en hest

Foto: Lars Gunnar Liestøl.

Skuespillererfaring

Både Lars og Hilde har tidligere bidratt i sceniske produksjoner i Kilden, men det er første gang de er med i en så stor produksjon som inneholder bidrag fra skuespillere, operasangere, dansere og et symfoniorkester.

– Jeg har gledet meg til å spille i stykket i fire år, sier Lars.

– Det har da ikke vært så lenge, avbryter Hilde.

Amadeus skulle som nevnt hatt premiere i 2021, men ble stoppet av streik. Som musikere får Lars og Hilde vite hva de skal spille i god tid før premiere og etter en lengre diskusjon må Hilde medgi at tidsregningen til Lars nok er riktig.

Selv om tidsregningen hennes ikke var helt riktig, tar Hilde det igjen i engasjement.

– Jeg elsker teater og kunne gått i teateret hver kveld om jeg kunne, nå er jeg til og med på scenen! Musikken i stykket er så bra! Og som en del av ensemblet får vi i større grad delta på det som skjer på scenen, sier Hilde, tydelig engasjert.

Hilde Garby Lunde sitter på hest med horn

Foto: Lars Gunnar Liestøl

Mozart

Forestillingen Amadeus er løst basert på livet til en av våre største komponister, nemlig Wolfgang Amadeus Mozart. Det sies av Mozart hadde en gudegitt gave og absolutt gehør, men kan det trumfe hardt arbeid og månedsvis, kanskje årevis, med øving?

– Det finnes begavede mennesker, men “Mozarter” vokser virkelig ikke på trær. Jeg tror at Mozart fikk mye hjelp fra sin far som selv hadde klassisk bakgrunn. Men, at han var et geni, det er det ingen vei utenom, sier Lars.

– Det er nesten vanskelig å forstå at en så ung mann kan ha skapt slike fantastiske verk, musikken hans har noe helt spesielt ved seg, noe sårt og genuint, sier Hilde og fortsetter:

– Musikken er teknisk krevende, men teknikk alene holder ikke når du skal fremføre Mozart. Da må det følelser til. Ekte følelser.

– Mozart er vanskelig å spille, kanskje noe av det vanskeligste. Det er ikke uten grunn at nettopp stykker av Mozart er brukt som prøvespill verden over når nye musikere skal prøve å få en fast plass i et orkester, sier Lars.

At Mozart vekker følelser, er det ingen tvil om. Både Hilde og Lars er profesjonelle musikere med hvert sitt instrument de har viet livet til. Praten om Mozart dreier seg over i en ekteskapelig diskusjon om hvor mange konserter Mozart har skrevet for deres respektive instrument, som fiolinist går Lars knepent av med seieren med fem fiolinkonserter mot fire hornkonserter.

Filmen Amadeus

Stykket Amadeus har vært satt opp utallige steder over hele verden, men mange ble kanskje først introdusert for historien gjennom filmen fra 1984 med samme navn. Filmen ble svært godt mottatt og vant flere gjeve filmpriser.

Både Hilde og Lars husker filmen godt, men etter å ha sett den på nytt i fjor har filmens ettermæle endret seg.


– Når jeg så filmen som barn synes jeg den var en gøy underholdningsfilm, men når jeg ser den med voksne øyne så har den en annen dybde, det er også en veldig trist film, sier Lars. Hilde er enig, og fortsetter:

– Han er en plaget kunstnersjel som lever et veldig overfladisk liv, i fattigdom.

– Jeg tror det er fint å se filmen før forestillingen, det er en flott opptakt til forestillingen som er både gøy, trist og fylt med flott musikk, avslutter Lars.

Lars Lunde og Hilde Garby Lunde mater sauer iført konsertantrekk

Foto: Lars Gunnar Liestøl

Amadeus spilles fra 8. september til 14. oktober.