Orkesterets bestevenner

Bilde av Tulla Wahlstedt og Hans Bodin som ser i sesongprogrammet, sittende i en grå sofa.

GOD HARMONI. Tulla Wahlstedt, leder for venneforeningen Crescendo, og Hans Bodin, programsjef i KSO.

 

Jo mer hun lærer om symfonisk musikk, desto sterkere blir konsertopplevelsene, synes Tulla Wahlstedt, som leder Crescendo, Kristiansand Symfoniorkesters venneforening.

– Jeg synes dere holder dere forbausende godt til å feire 100 år, spøker leder for venneforeningen Crescendo, Tulla Wahlstedt.

Men så er det heller ikke Kristiansand Symfoniorkester (KSO) som jubilerer, men tradisjonen for symfonisk musikk i Kristiansand som skal feires. I den anledning har Crescendo-sjefen invitert KSOs programsjef, Hans Bodin, på kaffe og en prat om jubileet. For hva betyr symfonisk musikk for byens befolkning i dag?

 

Glede og kunnskap

Tulla Wahlstedt var ifølge henne selv en ganske rutinert konsertgjenger, men ingen utpreget kjenner av symfonisk musikk, da daværende KSO-direktør Stefan Sköld spurte henne om å starte en venneforening for orkesteret.

– Jeg var jo kjent med de største verkene, og har alltid hatt glede av klassisk musikk. Men nå merker jeg at konsertopplevelsene blir sterkere, i takt med at jeg får mer kunnskap om musikken, komponistene og samtiden de skrev musikken sin i, sier Wahlstedt.

Hun tror foreningens aktiviteter trekker folk: mulighet til å være med på prøver, egne medlemskvelder og turer til utlandet. I tillegg har orkesteret utviklet seg veldig, og har en enestående sjefdirigent.

– Et orkester av et slikt format fortjener en solid venneforening. Crescendo består av folk fra alle samfunnslag og interessegrupper. Alle har behov for den roen og ektheten som musikken kan gi oss, sier Wahlstedt.

 

Unik kvalitet

I likhet med Wahlstedt tror KSOs programsjef Hans Bodin at aktivitetene knyttet til konsertene senker terskelen. Han gleder seg over at stadig flere finner veien til konsertsalen.

– Det er noe ganske unikt over den akustiske opplevelsen og kvaliteten på musikken. Husk at det bare er genienes musikk, la crème de la crème, vi får nyte i konsertsalen, sier Bodin.

– En musikalsk form som i et digitalt samfunn skulle ha vært avleggs og for lengst parkert av popkultur, har altså alle muligheter for å bli enda mer populær de neste 100 årene?

– Jeg tror det. Vi har aldri hatt så hyppige konserter som nå. Det er ingen mikrofoner, ingen forsterkere, alt du hører skapes av mennesker og deres fysiske anstrengelser, muskulatur, pust, konsentrasjon.

 

Landets yngste

Kristiansand Symfoniorkester er et av Norges åtte profesjonelle symfoniorkestre og består av 71 heltidsansatte musikere. KSO er et ungt og vitalt ensemble i sterk utvikling og har ansatte fra 17 ulike nasjoner. Sjefdirigent er Nathalie Stutzmann. Hun overtok taktstokk og podium i 2018 etter Giordano Bellincampi som var sjefdirigent fra 2013. Orkesterets 1. gjestedirigent er Julian Rachlin.

Når KSO i 2020 markerer en hundre år lang tradisjon, er det som landets yngste symfoniorkester og med landets yngste venneforening. Crescendo er imidlertid et passende navn – musikkuttrykket betyr «stigende styrke», som er en god beskrivelse av foreningens aktivitet: Knapt to år etter oppstarten i 2018 hadde foreningen rundt 600 medlemmer.

Så mens Kristiansand Symfoniorkester blir bedre og bedre, blir vennene stadig flere, med stø kurs mot 1000 medlemmer.

Les også:

 

Tekst og foto: Amund Hestsveen