Spenstig fiksjon for kropp og sinn

Bilde av kvinne med sort genser og mørkt hår. Stående utendørs fremfor trær med grønne blader.

TEATERGRUPPEN SUSIE WANG LAGER DRØYT, GROTESK OG MORSOMT TEATER SOM UTFORDRER PUBLIKUM PÅ NYE MÅTER. MØT REGISSØR TRINE FALCH.

Du har regi på den nye (foreløpige navnløse) forestillingen til Susie Wang som har urpremiere i Kilden 16. oktober. Hva får publikum se?

– En fortelling om et par som er på en etterlengtet ferie, på jakt etter sol. Det starter som en lykkelig ferieidyll, men gjennom en rekke uheldige omstendigheter vikles karakterene inn i et absurd mareritt. Vi vil vise at vi mennesker står i sammenheng med alt rundt oss, og at vi ikke nødvendigvis styrer over aller krefter i oss eller i naturen. Noen ganger settes vi i situasjoner der vi uforskyldt blir offer for gitte omstendigheter. I våre stykker kan derfor vær, vind, sol, jord, planter og ting spille like stor rolle som menneskene.

Susie Wang ser på rasjonaliteten som temmelig oppskrytt?

– Ja! Vi utfordrer forestillingen om at mennesker er rasjonelle vesener som handler fornuftig. Antakelig er vi mye mer følelsesstyrte enn vi liker å tro. Stykkene våre utforsker de primitive kreftene og instinktene som bor i menneskedyret, og hvordan det i gitte situasjoner kan bryte gjennom den kultiverte overflaten.

– Vi prøver å lage teater som setter seg i kroppen på folk, like mye som i hodet.

Dere bruker ofte spesialeffekter, overdrivelser og sterke teatralske virkemidler som kan utløse fysiske reaksjoner hos publikum. Hvorfor?

– Vi prøver å lage teater som setter seg i kroppen på folk, like mye som i hodet. Vi tar gjerne utgangspunkt i trivielle situasjoner som vi strekker så langt fantasien rekker. Det blir ofte ganske drøyt, til tider grotesk, men alltid morsomt – syns i alle fall vi.

Dere leker med sjangre som melodrama og skrekkfilm?

– Vi er inspirert av film, som jo er en arena for sterke følelser. En god film kan gjøre at du sitter sliten igjen etter å ha brukt både sanser, følelser og intellekt. I likhet med i filmen, er musikk et veldig viktig virkemiddel i forestillingene til Susie Wang. Komponisten vår, Martin Langlie lager musikk som genererer følelser på en utrolig effektiv måte, følelser det er umulig å beskytte seg mot.

Du var med i performancekollektivet Baktruppen, som gjennom 25 år utfordret det tradisjonelle teateret gjennom sin ironiske, lekne og avantgardistiske tilnærming. Hvordan spilte dette inn da dere etablerte Susie Wang i 2017?

– Mens Baktruppen lagde virkelighetsnære forestillinger uten lineære narrativ og uten roller, prøver Susie Wang å finne nye veier inn i fiksjonen, og lager sceniske fortellinger med begynnelse og slutt. Livene våre er så uoversiktlige, og vi bruker fiksjonen til å lage et lite stykke sammenheng i en verden som ikke henger på greip.

OM TRINE FALCH

  • Scenekunstner. Bidro i 2017 til å etablere teatergruppa Susie Wang, som også består av Martin Langlie, Mona Solhaug og Bo Krister Wallström.
  • Var med i etableringen av Verdensteateret i 1986, og ble senere del av performancekollektivet Baktruppen (fra 1988-2007)
  • Husdramatiker på Dramatikkens Hus /2016-17

Tekst: Ingrid Anthonsen