Sterk dugnadsånd for St. Valentin

Hele familien på fem, Thomas (f.v.), Niklas, Sylvia, Evelina og Chris Donlan er engasjert enten på eller utenfor scenen når St. Valentin settes opp i Fjæreheia. – Jeg brenner for dugnad, sier Sylvia.

Når Kastellet Kultursenter og Kilden presenterer St. Valentin i Fjæreheia i sommer,  er hele familien Donlan fra Homborsund i sving.

– Jeg tenker bare at jeg er alene på scenen, da blir jeg ikke så redd for å synge feil, sier

Evelina Donlan (10).

To år eldre Niklas har en annen teknikk.

– Det er veldig gøy når det kommer mye folk, men siden det ikke er lys på publikum så ser jeg dem ikke så godt fra scenen, avslører han.

Søsknene Niklas og Evelina er to av de totalt 80 medvirkende på scenen når musikalen St. Valentin settes opp i Fjæreheia fra 27. juli til 4. august. Oppsettingen er et samarbeid mellom Kastellet Kultursenter, som utvikler kulturproduksjoner i samhandling med profesjonelle, og Kilden.

Brenner for dugnad

Storebror Thomas og foreldrene Sylvia og Chris Donlan er også involvert, uten at noen av dem får en eneste krone for innsatsen. De synes det er en selvfølge å jobbe dugnad for at kulturlivet skal blomstre.

– Jeg brenner for å gjøre en innsats for lokalmiljøet. Vi er avhengig av dugnadsinnsats så flere kan ta del i både kulturlivet og være med på andre arenaer. Enten man samler inn penger til en tur for idrettslaget, så man kan holde egenandelen nede og flere har råd til å være med, eller det handler om å være engasjert for Kastellet, så gjør jeg det med glede, smiler trebarnsmoren.

Mens de to yngste barna skal synge og danse på scenen, har Sylvia tatt på seg ansvaret for serveringsteltet under forestillingene.

– Det blir hjemmelagde lapper og øl fra et lokalt bryggeri, såpass kan jeg røpe, ler hun.

Eldstesønnen Thomas blir altmulig-hjelpemann og Chris har fått ansvaret for å montere lydmygg på de som skal på scenen
i Fjæreheia.

– Det er mange på scenen som skal utstyres med mygg, men jeg har 30 års erfaring fra kulturarbeid, så det går nok fint, sier Chris.

Modellskisser til St. Valentin.

Binder familien sammen

Denne ettermiddagen har familien på fem en sjelden rolig stund rundt spisebordet hjemme i Homborsund. Chris er avisbud seks netter i uka, mens Sylvia jobber på hotell på Fevik. De tre barna er aktive i dans, fotball og karate, og med begrenset busstilbud til hjemstedet er det mye hverdagslogistikk som må i hop. I tillegg er hele gjengen engasjert i kulturlivet, gjennom Kastellet.

Niklas forteller at han er med på
St. Valentin fordi det er gøy, og 10 år gamle Evelina har allerede staket ut kursen for framtiden.

– Min plan er å bli danser og sanger, men jeg er kanskje aller mest glad i å danse, avslører hun.

Foreldrene forteller at engasjementet betyr mye for hele familien og at det har en verdi langt utover det å bidra.

– Det binder oss sammen som familie, og vi blir kjent med hverandre på nye måter. Det er fint å gjøre dette i fellesskap, men det er også spennende og lærerikt å jobbe sammen i et større team, sier Sylvia.

Chris merker også stor forskjell på barna.

– Her hjemme er de som alle andre barn og vi må gjerne mase litt på dem, men under produksjoner er det som de blir tre år eldre. De samarbeider med andre, tar i mot instruksjoner og tar ansvar på en helt annen måte.

– Det gjør barna trygge og det gir selvtillit, legger Sylvia til.

Selv om familien har lang erfaring med frivillig kulturarbeid, forteller Chris at akkurat denne forestillingen likevel er spesiell.

St. Valentin er intet mindre enn en musikal i verdensklasse i det spektakulære steinbruddet i Fjæreheia, så dette blir helt fantastisk, fastslår han.

Løfter i flokk

Sølvi Kleiva Ugland, daglig leder for Kastellet Kultursenter og produsent for St. Valentin i Fjæreheia, forteller at forestillingen krever at mange løfter i flokk og at samarbeidet mellom de profesjonelle og de frivillige er helt essensielt.

– Det er krevende og kostbart å utnytte det store sceneområdet og det fortjener at det gjøres på en profesjonell og skikkelig måte, og det har vi heldigvis fått til, forteller hun. Regissøren er faktisk ingen ringere enn
Bentein Baardson.

Blant de 80 skuespillerne på scenen er 20 profesjonelle, og de innehar bl.a. de seks hovedrollene. Det er også flere studenter innen scenekunst med, både på, utenfor og bak scenen, og ikke minst i forbindelse med forberedelsene, er det flere frivillige enn betalte hender i sving.

– Kostymegruppen er et godt eksempel. Kostymedesigneren er profesjonell og plukket på øverste hylle, og ved Kildens kostyme- og rekvisittlager har flere jobbet dedikert med St. Valentin i lang tid. Men selve syingen av kostymene er det 18 frivillige som tar seg av, fortsetter Sølvi Kleiva Ugland.

Hun skryter av både samarbeidet med Kilden og av dugnadsånden.

– I Kastellet har vi årevis med erfaring med å jobbe på denne måten, og det gjør jo også at mange av de som jobber på dugnad er blitt veldig dyktige. Vi merker entusiasmen og det gir en personlig utvikling som er givende for mange.

Nå håper både hun og familien Donlan på fulle hus, men for Evelina handler det mest om gleden ved å stå på scenen.

– Jeg er jo spent, men vet samtidig at det blir gøy. Etterpå, når det har gått bra, blir jeg kjempestolt av meg selv. Det er en god følelse, avslutter den 10 år unge skuespillerspiren.

Tekst Kari Byklum

Foto Børre Eskedahl

Om St. Valentin

Det er klart for en storslått premiere når Fjæreheia omskapes til Romas Forum Romanum. Kastellet inviterer publikum til mektig musikk, drama og legender i sene kveldstimer. Musikalen bygger på helgenlegenden om presten og legen Valentin – som våget å sette seg opp mot keiser Claudius II og derfor led martyrdøden. Hans siste brev før han blir henrettet er bakgrunnen for dagens valentinfeiring 14. februar.

St. Valentin som musikal er lokalt forankret og skapt i Fjære. Den er tidligere oppført tre ganger i Italia som helaftens forestilling og i konsertversjon. Nå vender musikalen «hjem» til Sørlandets egen, spektakulære Fjæreheia.

Premiere 27. juli spilles til 4. august