DELER SINE HEMMELIGHEDER

Som mentorer for forestillingen To i båden deler Anne Ma og Jan Erik Usterud sine erfaringer med skuespillerne Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen, Lars Emil Nielsen og gitarist Svein-Helge Vikse.

HYLLER SØRLANDSVISENE. Som mentorer for forestillingen To i båden deler Anne Ma og Jan Erik Usterud sine erfaringer med skuespillerne Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen, Lars Emil Nielsen og gitarist Svein-Helge Vikse.

 

Gjennom 50 år har Anne Ma og Jan Erik Usterud satt et stort avtrykk i sørlandsvisenes 100 år lange historie.

Gjestfriheten hos Anne Ma og Jan Erik Usterud er lun som ei sørlandsvise. Her er raust med klemmer og kake, og den mørke vinterkvelden fortoner seg som en lys og munter sommernatt.

Helsa har satt en stopper for begges musikk- og scenekarriere. Derfor var gleden stor over å få oppdraget som mentorer for To i båden – sørlandsvisa 100 år.

Forestillingen markerer at det er 100 år siden Johan Halvorsen tonesatte Vilhelm Krags sørlandspoesi, og dermed startet den bløde visetradisjonen. På scenen står skuespillerne Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen og Lars Emil Nielsen, sammen med gitarist Svein-Helge Vikse.

da vi startet prøvene om morgenen sang jeg på veldig stive konsonanter

Anne Ma Usterud om å synge sørlandsvise for første gang

 

 

Med stive konsonanter

Tre år har gått siden Anne Ma ble pensjonist og sluttet som skuespiller i Kilden Teater. Hun er glad for å slippe nerver og tøffe spilleperioder. Selv om hun på denne premieren skal sitte som publikum på første rad, stålsetter hun seg: Etter 50 år som sørlandsvisenes førstedame, er det mange minner og følelser som vil presse på.

– Det blir nok veldig rørende og mye snørr og tårer. Jeg er så takknemlig for at det er Ann Ingrid og Lars Emil som skal gjøre forestillingen. Jeg er veldig glad i begge to.

Anne Ma har opptrådt siden hun var 11. 16 år gammel fremførte hun sin første sørlandsvise, på direktesendt TV med Roald Øyen som programleder.

– Jeg er opprinnelig trønder, og da vi startet prøvene om morgenen sang jeg på veldig stive konsonanter.

Hun ler godt.

– Jeg fikk fort fikk beskjed om å synge på dialekt. Åh, så nervøs jeg var! Men da sendingen startet, sang jeg på bløde konsonanter for første gang. Det føltes veldig rart, men jeg klarte det.

Men ei sørlandsvise er så mye mer enn dialekt. Det er poesi, stemning, identitet, lokalkultur og natur.

– Det er en slags mininovelle, med en fin humoristisk undertone. Tekstene beskriver den langsomme sørlendingen på en lun og fin måte. Du må eie historien for å formidle den godt. Men det kan jo disse skuespillerne, sier Anne Ma.

Ei kjærlighetshistorie

Anne Ma er formidleren. Jan Erik er låtskriveren som har tonesatt tekstene til mellom 40 og 50 sørlands- og revyviser.

De møttes på vei inn til sin første studiedag på musikkonservatoriet i 1970, og det var kjærlighet ved første blikk.

Som ellers i landet blomstret visesangen på Sørlandet på 70-tallet. Usterudene fortsatte å blomstre; i hele 50 år har de formidlet, foredlet, skapt og tatt vare på landsdelens sangskatter.
Ekteparet skulle aldri gå tom for oppdrag.

– Vi får fremdeles henvendelser som vi må takke nei til. Det er klart vi savner å stå på scenen. Vi har gjort så uendelig mye sammen. Derfor er det ekstra fint å få bidra i dette prosjektet, sier Jan Erik.

Nå har han og Anne Ma delt sin musikalske erfaringer og hemmeligheter med skuespillerne i Kilden, og sammen med dem komponert en helt ny forestilling. Det blir neppe enden på visa.

 

Tekst: Nina Zachariassen

Foto: Jacob Buchard

 

 

TO I BÅDEN – SØRLANDSVISA 100 ÅR

Premiere 14. februar, spilles til 28. april.

Veiledere: Anne Ma Usterud og Jan Erik Usterud

Regi/dramaturgi: Endre Sannes Hadland

Med: Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen, Lars Emil Nielsen

og Svein-Helge Vikse